Francisc Chiuariu, expoziţia People You Know: “Am lăsat culorile să vorbească”

Share

Noua expoziție a lui Francisc Chiuariu, artist apreciat de colecţionari şi cu cotă bună în licitaţiile de profil, intitulată People You Know (Oameni pe care îi cunoști), a avut vernisajul joi seara, la galeria bucureșteană AnnArt.

Expoziția prezintă în premieră o selecție de 13 picturi în ulei pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2022, reprezentând o secvență stranie de portrete ale unor persoane publice celebre – de la Freud la Mao până la Papa Francisc.

Portretele nu sunt însă identificate prin titlu, ci doar numerotate, conținând astfel o notă de ambiguitate tulburătoare. Între aceste lucrări, privitorul va putea descoperi  inclusiv un auto-portret. “Am lăsat culorile să vorbească“, ne-a mărturisit, joi seară, artistul vizual Francisc Chiuariu.

Expoziția este însoțită de un eseu critic semnat de istoricul de artă Magda Cârneci: “În seria recentă de portrete semnate de Francisc Chiuariu, capetele personajelor se lichefiază într-un mod dramatic, periculos. Deformate, topite, scâlciate, chipurile oamenilor par să explodeze pe pânză – un proces straniu, de neoprit, care emană un puternic sentiment de oroare. […] Pictorul caută mereu o modalitate de a (ne) sensibiliza intens prin expresivul vizibil. Poate că acolo unde noi percepem monstruozitatea, el caută o satisfacție pur estetică. Poate că acolo unde noi vedem o posibilă mutație malefică a umanului, el găsește o plăcere pur gestuală, o bucurie cromatică. […] Dar, dacă punem împreună căutările altor serii de pânze somptuoase cu care ne-a obișnuit, cred că ceea ce îl caracterizează pe Francisc Chiuariu este pasiunea lui absolută pentru pictură, „pathosul pictural” care transfigurează aceste portrete teribile și le (re)umanizează.”

E dificil să întâlnești o artă unitară, cu mesaj puternic și, cel mai important, valoroasă, notează şi jurnalista Rodica Sărmaş, pe pagina sa de facebook.

Francisc Chiuariu s-a născut în Avrig (Sibiu), în anul 1966. Elev al profesorului Florin Ciubotaru, Chiuariu a fost la rândul sau cadru didactic la Departamentul de Pictură al Universității de Arte din București, în perioada 1993 – 2000, după care s-a dedicat exclusiv picturii de atelier. A expus în România precum și în Austria, Franța, Israel, Rusia și Marea Britanie, inclusiv la târguri de artă ca ArtSafari în București sau Art Vienna, unde, în 2017, a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului internațional. Este susținător al ONG-ului Hospice of Hope, unde lucrări ale sale au fost licitate spectaculos în beneficiul progamelor de caritate ale organizației.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri