Finlandezii, prima misiune sub comanda NATO, în România. Şapte aeronave F/A-18 Hornet, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

Share

La doar un an și două luni de când au intrat în Alianța Nord Atlantică, finlandezii au prima lor misiune sub comanda NATO. Și nu oriunde, ci în România. Au venit cu 7 aeronave F18 Hornet, pentru a apăra spațiul aerian al flancului estic al ţării noastre. Și sunt alături de britanici și români, pregătiți în orice moment să decoleze, în caz de nevoie.

Lt. Col Rami Lindstrom, comandantul Detașamentului Finlandez: Este un punct fierbinte aici, în zona Mării Negre, şi cred că toată frontiera de est este la fel de importantă ca celelalte din nord sau din sud.

Cu şapte F18 Hornet au venit în România Forțele Aeriene din Finlanda, intrată anul trecut în NATO. Două luni se vor pregăţi piloţii pentru decolare în cazul în care ar fi ameninţat spațiul aerian al ţării noastre și al NATO. 

Euro Fighter Typhoon și F18 Honrnet  zboară aripă la aripă pe flancul estic al Alianței. Dacă pentru finlandezi este prima misiune sub comanda NATO, pentru britanici este cea de-a 5-a rotație într-o misiune de poliţie aeriană în  România.

Karl Bird, comandantul detașamentului britanic: Prin rotaţie, alături de colegii noştri români, aici la Feteşti, cu avioanele F-16, efectuăm în fiecare zi misiuni de tango scrumble, care sunt tehnici de antrenament prin care exersăm manevre de luptă.

Britanicii şi cele șase aeronave Eurofigher Typhoon îşi încheie misiunea la final de iulie. 

Finlandezii au venit şi cu piloţi tineri, pentru ca aceştia să îşi poată continua pregătirea şi la noi în ţară, iar misiunea de azi a fost o provocare. 

În baza 57 Aeriană sunt dislocate frecvent detașamente ale țărilor aliate pentru misiuni de poliție aeriană pe flancul estic al NATO.

În urma cu 2 zile au început lucrările la noua pistă a bazei aeriene de lângă Constanța, parte din proiectul de extindere şi modernizare al bazei 57. Investiția se ridică la aproape 2 miliarde şi jumătate de euro.

The post Finlandezii, prima misiune sub comanda NATO, în România. Şapte aeronave F/A-18 Hornet, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri