Explozie misterioasă în spațiu

Share

Un eveniment misterios a zguduit recent comunitatea spațială: un satelit al Intelsat, companie multinațională de servicii de telecomunicații, s-a dezintegrat neașteptat în timp ce se afla pe orbita geostaționară. Satelitul, cunoscut sub numele de IS-33e, a fost construit de Boeing și își începuse călătoria spațială în 2016, având ca misiune furnizarea de servicii de bandă largă, inclusiv conexiune la internet și comunicații telefonice, pentru o arie extinsă ce acoperea Europa, Africa și o mare parte a Asiei. Din păcate, călătoria sa a luat sfârșit brusc în urma unui incident pe care Intelsat îl descrie drept o „anomalie”, o formulare ce indică natura neașteptată și inexplicabilă a evenimentului. Compania a calificat , dar a dat asigurări că planurile de migrare a serviciilor și restabilire a acestora sunt deja în desfășurare, utilizând atât flota proprie, cât și sateliți aparținând unor terțe părți. Deși cauza exactă a incidentului rămâne învăluită în incertitudine, au apărut deja câteva indicii. Forțele Spațiale americane, aflate în procesul de monitorizare a evenimentului, au identificat aproximativ 20 de fragmente rezultate în urma dezintegrării satelitului, subliniind însă că, cel puțin pentru moment, nu reprezintă o amenințare iminentă.

O altă companie specializată în monitorizarea spațiului, ExoAnalytic Solutions, a anunțat că urmărește traiectoria a 57 de fragmente de resturi spațiale generate de acest incident. Deși investigațiile sunt încă în desfășurare, specialiștii subliniază gravitatea situației. Acest eveniment ne reamintește nu doar de vulnerabilitatea tehnologiei spațiale, ci și de pericolul reprezentat de acumularea de deșeuri spațiale pe orbita Pământului. Fiecare fragment, indiferent cât de mic, poate genera o reacție în lanț cu consecințe imprevizibile, transformând orbita într-un adevărat câmp minat pentru sateliții operaționali, esențiali pentru o gamă largă de activități, de la comunicații la navigație. Merită menționat că IS-33e este al doilea satelit din seria „nouă generație” EpicNG a Boeing care se confruntă cu un astfel de incident. Primul, botezat IS-29e, a fost declarat pierdere totală în 2019, după ce o scurgere de combustibil la sistemul de propulsie i-a afectat iremediabil funcționarea. Oficialii Intelsat au observat încă de la lansarea sa, în urmă cu opt ani, că IS-33e consuma o cantitate neobișnuit de mare de combustibil pentru a-și menține orbita stabilă, un indiciu alarmant care a dus la reducerea duratei sale de viață estimate de la 15 la doar 3,5 ani.

Deși evenimentele care au dus la dezintegrarea lui IS-33e sunt încă neclare, acest incident subliniază fragilitatea tehnologiei spațiale și necesitatea unor eforturi susținute pentru a gestiona problema tot mai presantă a deșeurilor spațiale, o amenințare reală la adresa viitorului explorării și exploatării spațiului cosmic. Deși inițial s-a speculat că incidentul ar fi fost cauzat de impactul cu un micrometeorit sau de activitatea solară, adevărata cauză nu a fost niciodată stabilită cu certitudine.

Sursa: Futurism.com – Large Boeing Satellite Suddenly Explodes Into Pieces,  Intelsat.com – Intelsat Reports IS-33e Satellite Loss | Intelsat

Ultimile Stiri

Alte Stiri