Expert militar rus: Federația Rusă ar putea invada militar teritoriul unei țări membre NATO

Share

Federația Rusă poate invada militar teritoriul unei țări membre a Alianței Nord-Atlantice. Opinia aparține expertului militar, Yuri Feodorov. În cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA, expertul militar a vorbit despre regiunile unde există cel mai mare potențial pericol și amenințare pentru țările NATO.

„Da. Cred că acesta este un semnal pentru Europa, e un semnal că în general, europenii au realizat sau realizează pas cu pas amenințarea că Federația Rusă poate invada militar teritoriul unei țări membre a Alianței Nord-Atlantice. În primul rând este vorba despre statele baltice. Aceste ţări sunt în primul rând în vizorul Rusiei. E de înţeles acest lucru, strict din punct de vedere militar, tehnic, pentru că există o linie directă de interacțiune – frontiera terestră directă dintre statele baltice şi Rusia. În aceste zone de frontieră, armata rusă are sau cel puțin avea până la începutul războiului din Ucraina, un potențial militar serios.

Este exclava Kaliningrad, de pe al cărei teritoriu poate fi înfăptuită o agresiune împotriva Poloniei sau a Lituaniei.

Există Belarusul, de pe al cărui teritoriu armata rusă poate iniția o agresiune împotriva Lituaniei și a Poloniei. Anume în această regiune există cel mai mare potențial pericol și amenințare pentru țările NATO.

TVR Moldova. Poate ataca Rusia R. Moldova? Ce spune expertul militar rus, Yuri Fedorov

O confruntare directă între Federaţia Rusă și Republica Moldova este puțin posibilă în prezent, dat fiind faptul că posibilitățile Rusiei sunt destul de limitate, deoarece nu există comunicații de transport directe care să lege Rusia de regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit mai multor studii, inclusiv jocurilor de război, ale căror rezultate, cel puțin, sunt descrise în literatura de specialitate, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina se credea că trupele rusești ar fi avut nevoie de aproximativ două zile pentru a ajunge de la granița Rusiei cu statele baltice la granița cu Polonia, în zona coridorului Suwalki. Ulterior e destul de posibilă o continuare a expansiunii şi ameninţărilor de pe teritoriul Poloniei.

În ceea ce privește Moldova. Ei bine, repet, Moldova a fost, se știe din nou, atâta timp cât au existat, comunicațiile terestre ale Rusiei cu regiunea transnistreană, amenințarea a fost destul de reală. Și a fost nevoie de eforturi foarte serioase pentru a neutraliza această amenințare. Dar pentru că existau dubii că Moldova ar fi putut face asta singură, era nevoie de sprijin de undeva din exterior pentru a asigura sprijinul aliaţilor… Și se știe, de asemenea, că înainte de începerea războiului, nici în Ucraina, nici în Moldova, nu s-au făcut eforturi suficient de serioase pentru a asigura capacitatea de luptă a Armatei Naționale. Acest lucru este, din păcate, adevărat, dar acum, din câte am înțeles, actuala conducere a republicii face eforturi destul de serioase pentru a tinge acest obiectiv. Întrebarea este legată de evaluarea, de rezultatul acestor eforturi. Din acest punct de vedere mi-e greu să spun ceva pentru că dintr-o parte asta nu se vede. Dumneavoastră puteți ști mai bine.

Dar este clar că această amenințare există. În ceea ce privește situația actuală, amenințarea poate apărea dacă armata rusă va ajunge la granițele Republicii Moldova.

Dar amenințarea la adresa țărilor Baltice există. Nu a dispărut nicăieri. Mai mult decât atât, în Europa e abordată în mod serios această amenințare și fac destul de mult pentru a o neutraliza. Dar amenințarea poate fi neutralizată doar prin crearea unor capacități serioase de descurajare. Despre acest lucru vorbim, de exemplu, în contextul actualului exercițiul militar al ţărilor NATO numit , Steadfast Defender 20 24. Acesta este un exercițiu care este împărțit într-o serie de exerciții mai mici. De altfel, eu nu exclud și cred că aceste exerciții, la un moment dat, se vor extinde și pe flancul sud-estic al NATO, adică România, Bulgaria.., aceste ţări din bazinul vestic al Mării Negre Și aici, bineînțeles, cred că în Moldova vor fi urmărite cu interes aceste exerciții”, a spus Yuri Feodorov.

Interviul integral va fi publlicat marți, 12 martie, pe site-ul tvrmoldova.md.

Yuri Fedorov este un expert rus independent specializat în securitatea internațională și probleme militare ale spațiului Rusiei. Înainte de a se muta în Europa, a lucrat ca profesor la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova și a fost cercetător la Institutul Academiei Ruse de Științe pentru Studii SUA și Canadei. Mai târziu, fost cercetător la Institutul Regal de Afaceri Internaționale din Londra. În calitate de comentator independent, a colaborat RFE/RL. Fedorov a publicat multe analize despre politica externă și de securitate a Rusiei, controlul armelor și Relațiile dintre SUA și Rusia.Yuri Fedorov locuieşte în Cehia şi a criticat invazia rusă din Ucraina.

The post Expert militar rus: Federația Rusă ar putea invada militar teritoriul unei țări membre NATO appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri