John Calhoun a studiat comportamentul în timpul supraaglomerării pe șoareci și șobolani. Experimentul ′′ Universul 25 ′′ este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, este o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane.

Ideea ′′ Universe 25 ′′ a venit de la omul de știință american John Calhoun, care a creat o ′′ lume ideală ′′ în care sute de șoareci ar trăi și se reproduc.

Mai exact, Calhoun a construit așa-numitul ′′ Paradis al șoarecilor „, un spațiu special conceput unde rozătoarele aveau abundență de mâncare și apă, precum și un spațiu de locuit larg.

La început, el a plasat patru perechi de șoareci care în scurt timp au început să se reproducă, rezultând ca populația lor să crească rapid. Totuși, după 315 zile reproducerea lor a început să scadă semnificativ. Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, între ele s-a format o ierarhie și apoi au apărut așa-zișii ′′ nenorociți Rozătoarele mai mari au început să atace grupul, cu rezultatul faptului că mulți masculi încep să se ′′ prăbușească ′′ psihologic. Ca urmare, femelele nu s-au protejat și, la rândul lor, au devenit agresive față de puii lor.

Pe măsură ce timpul a trecut, femelele au arătat un comportament din ce în ce mai agresiv, elemente de izolare și lipsă de dispoziție reproductivă. A existat o rată scăzută a natalității și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele tinere. Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculine, așa-numiții ′′ șoricei frumoși „. Au refuzat să se împerecheze cu femelele sau să ′′ lupte ′′ pentru spațiul lor. Nu le pasă decât de mâncare și somn. La un moment dat, ′′ masculi frumoși ′′ și ′′ femele izolate ′′ au alcătuit majoritatea populației.

Pe măsură ce timpul a trecut, mortalitatea juvenilă a atins 100 % iar reproducerea a ajuns la zero. Printre șoarecii pe cale de dispariție, s-a observat homosexualitatea și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că era o mulțime de alimente. La doi ani de la începerea experimentului, s-a născut ultimul copil al coloniei. În 1973, el a ucis ultimul șoarece din Univers 25. John Calhoun a repetat același experiment de 25 ori și de fiecare dată rezultatul a fost același.

Cum arată utopia șoarecilor? Potrivit cercetătorului John Calhoun care și-a făcut cea mai mare parte a muncii sale în anii 1950-1970, ar putea include alimente nelimitate (desigur!), Niveluri multiple și condosuri izolate pentru rozătoare. Toate acestea au făcut parte din experimentele lui John Calhoun pentru a studia efectele densității populației asupra comportamentului.

Șoarecii nu erau drăguți atunci când li s-a creat un univers supraaglomerat.

Experimentele lui Calhoun, care au început cu șobolani și s-au finalizat cu șoareci, derulate dub egida Institutului Național de Sănătate Mentală la începutul anilor 1960, au fost interpretate la acea vreme ca dovadă a ceea ce s-ar putea întâmpla într-o lume suprapopulată. Comportamentele neobișnuite pe care le-a observat au fost numite „chiuvete comportamentale”.

Lucrarea științifică a lui Calhoun a fost folosită ca model pentru interpretarea colapsului social, iar cercetarea sa servește ca punct central pentru studiul sociologiei urbane.

Lucrarea lui Calhoun nu ne-a dat răspunsuri, dar este rar ca un singur studiu sau o serie de studii să poată trage concluzii certe, potrivit Smithsonian Magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here