Zeci de firme, instituţii, organizaţii nonguvernamentale şi numeroase persoane fizice au oferit, în ultimele săptămâni, donaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, într-un val de solidaritate fără precedent, sprijinind eforturile unităţii sanitare de a se pregăti corespunzător pentru epidemia de coronavirus.

Au fost comandate, şi în unele cazuri deja s-au cumpărat, echipamente şi aparatură medicală, iar cu mai mulţi donatori se poartă discuţii şi se analizează ce se poate cumpăra, în cel mai scurt timp posibil.

Asociaţia Rotary Club Miercurea Ciuc a donat o sumă importantă de bani, din care s-au cumpărat echipament de protecţie, dar şi un ventilator portabil, un monitor de funcţii vitale şi 20 de scanere termice, potrivit Agerpres.

De asemenea, Asociaţia „Csíki Anyák” şi grupul de Facebook ‘Civil Csíkszereda’ au organizat o strângere de fonduri pentru spital, iar din banii adunaţi s-au cumpărat un monitor de funcţii vitale şi echipament pentru laboratorul de biologie moleculară al spitalului.

Din donaţiile mai multor firme din oraş s-a început extinderea reţelei de oxigen din spital, se vor cumpăra zece paturi ATI, şase monitoare de funcţii vitale, dar şi altă aparatură şi echipamente de protecţie necesare unităţii sanitare.

O donaţie a făcut şi campionul paralimpic Eduárd Novák, care, prin firma sa, a oferit spitalului cinci aparate de concentrare oxigen.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a predat spitalului echipament de protecţie şi soluţii dezinfectante din propriul stoc, Fundaţia pentru Parteneriat a donat echipamente de protecţie şi va cumpăra aparatură medicală, iar printre donatori de numără şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita.

Unele firme au ajutat cu diferite produse: o florărie le-a oferit buchete de flori angajaţilor spitalului, o societate comercială a montat jaluzele la unele încăperi, două lanţuri locale de magazine au oferit alimente pentru situaţia în care spitalul intră în carantină, iar un psiholog şi-a oferit serviciile unităţii sanitare.

Totodată, Primăria Miercurea Ciuc a demarat procedurile de achiziţie publică pentru cumpărarea a şapte aparate de ventilaţie, Primăria comunei Frumoasa a anunţat că va cumpăra un ventilator fix pentru spital, dar şi-au oferit ajutorul şi Composesoratul Văcăreşti şi Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Consiliul Judeţean Harghita a iniţiat o campanie de strângere de fonduri prin Asociaţia pentru Judeţul Harghita, în cadrul căreia se primesc donaţii şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

Potrivit sursei citate, lista donaţiilor şi a donatorilor se extinde în fiecare zi, conducerea spitalului exprimându-şi recunoştinţa pentru toate aceste gesturi de solidaritate.

„Sunt foarte utile toate donaţiile, suntem recunoscători pentru ajutorul tuturor şi mulţumim frumos. Asigurăm sponsorii că ajutorul lor îşi va atinge scopul. Nu este uşor acum să achiziţionăm aparatele, de aceea reprezintă un ajutor foarte mare dacă firmele cumpără pentru noi cele necesare. Avem rugămintea ca donatorii să discute cu noi în continuare ce este cel mai important de achiziţionat”, a declarat managerul spitalului, dr. Konrád Judit, într-un comunicatul de presă.

Spitalul transmite că este nevoie în continuare de echipament de protecţie, soluţii de dezinfectare pentru mâini şi suprafeţe, „pentru că deşi există contracte şi comenzi plasate, firmele nu onorează comenzile”.

Spitalul mai are nevoie de scanere termice, de un aparat Real Time PCR şi de kituri pentru efectuarea de teste pentru noul coronavirus, de ventilatoare fixe şi portabile, de monitoare de funcţii vitale, infuzomate, injectomate, de defibrilatoare, paturi ATI, de o staţie de osmoză inversă mobilă pentru dializă şi de un aparat de hemodializă.

De asemenea, „spitalul ar mai cumpăra şi un aparat mobil pentru decontaminarea suprafeţelor şi un aparat de curăţat şi aspirat pardoseli dure”.

Lista necesităţilor unităţii sanitare şi preţul aparatelor de care are nevoie pot fi consultate pe site-ul spitalului, www.spitalmciuc.ro.

Conducerea spitalului are rugămintea ca sponsorii să discute despre eventualele donaţii cu angajatul desemnat al spitalului, la numărul de telefon 0758 117655 sau prin e-mail, pe adresa beataspitalmciuc@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here