First News

EXCLUSIV 20 de ani de la atentatele de la Atocha, Spania. Violeta Huci, supraviețuitoare: Este o traumă pe care n-o uiți niciodată, mori cu ea

Se împlinesc 20 de ani de la sângeroasele atentate teroriste din Madrid. 192 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi 16 români, iar câteva mii au fost rănite, în urma unor explozii care au avut loc în patru trenuri de navetiști. Oana Dobrescu a stat de vorbă cu Violeta Huci, una dintre supraviețuitoare, care nu va uita niciodată coșmarul prin care a trecut.

Violeta este din Roman. În 2001 a venit în Spania la muncă. A făcut zilnic naveta Madrid – Majadahonda până în dimineața zilei de 11 martie 2004. Se afla în stația Santa Eugenia, în cel de-al treilea tren în care teroriștii au amplasat bombe.

VIOLETA HUCI, supraviețuitoare a atentatelor din Madrid: M-am urcat în tren, n-am plecat niciodată din ultimul vagon, dar în ziua aia am trecut în celălalt vagon, cu alte românce, să stăm aproape una de alta, să vorbim, că erau 35 de minute până în Atocha. În momentul când s-au închis ușile s-a auzit explozia, nici nu știam ce s-a întâmplat, cum ne-a aruncat.

Avea 35 de ani în momentul accidentului. Au urmat apoi ani de terapie și recuperare medicală.

VIOLETA HUCI, supraviețuitoare a atentatelor din Madrid: Asta nu se poate uita niciodată. Este o traumă care, cred, că mori cu ea. Nu poți să spui că ai uitat-o sau că nu-ți aduci aminte. Eu în fiecare zi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut a doua oară.

Asociația victimelor atentatelor din 11 martie, din care face parte și Violeta, a ținut un moment de reculegere în Atocha și a depus flori la monumentul închinat victimelor. 16 români au murit atunci și câteva sute au fost răniți.

PALOMA LOPEZ, lider sindical: Terorismul a dus la moartea a femei și bărbați, tineri sau în vârstă, de diferite naționalități, persoane inocente, o violență teroristă care a atentat în inima persoanelor muncitoare.

În total, 10 bombe au explodat în 4 trenuri de navetiști.

La 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate, președintele guvernului, alături de Regii Spaniei și membri ai Comisiei Europene, au comemorat la Madrid Ziua europeană dedicată memoriei victimelor terorismului.

FELIPE al VI-lea, regele Spaniei: Cu toții au tot respectul nostru. Respectul Spaniei, al Uniunii Europene și al instituțiilor sale, și au, de asemenea, angajamentul nostru de a continua să facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că se simt recunoscuți, îngrijiți și protejați.

Și la Ambasada României la Madrid a fost depusă o coroană de flori în memoria victimelor, alături de familiile celor care și-au pierdut viața în atentate.

The post EXCLUSIV 20 de ani de la atentatele de la Atocha, Spania. Violeta Huci, supraviețuitoare: Este o traumă pe care n-o uiți niciodată, mori cu ea appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version