“ENESCU, jupuit de viu” – Comunicat de presă –

Share

“ENESCU, jupuit de viu”, primul film artistic despre viața marelui compozitor George Enescu, regizat de Toma Enache va fi lansat în această toamnă. Pelicula a fost prezentată duminică 19 mai a.c. la Marché du Film din cadrul Festivalului de la Cannes, în prezența unor invitați speciali, dirijorul Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și al Orchestrei Simfonice din Cincinnati-SUA și director artistic al Festivalului și Concursului „George Enescu”, compozitorul Sebastian Androne Nakanishi, creatoarea de moda Doina Levintza, soprana Delia Grace Noble, criticul de film Irina Margareta Nistor, expertul în comunicare Dragoș Bucurenci, stilista Adina Buzatu, actrițele Kira Hagi, Anca Similar și Andreea Chirițescu, regizorul Cristian Radu Nema, producătoarea Bianca Miky Nema, scriitoarea Alexandra Svet, producătorii executivi ai filmului Martha Maria Mocanu și Elena Enache și firește, regizorul Toma Enache.

“ENESCU, jupuit de viu” este al treilea film al regizorului Toma Enache, după “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” (2013), primul film artistic din istoria cinematografiei vorbit în aromână și “Între chin și amin” (2019), cu un palmares impresionant, câștigând  peste 50 de premii internaționale. Rolurile principale sunt interpretate de Mircea Dragoman, actor al Teatrului Evreiesc de Stat din București şi de Theodora Sandu, actriță la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești. Alături de ei, regăsim în distribuție remarcabilii actori Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă. Coloana sonoră a peliculei include lucrări de George Enescu, dar și muzică originală, compusă de Sebastian Androne-Nakanishi, câștigătorul titlului „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards. De asemenea, coloana sonoră include muzică interpretată de Orchestra Națională a Franței, dirijată de Maestrul Cristian Măcelaru, de Orchestra Națională Radio din România, dirijată de Maestrul Horia Andreescu și de Laureatul Concursului Internațional George Enescu, violonistul Alexandru Tomescu.

Tot cu ocazia proiecției speciale de la Cannes a fost lansat şi trailerul filmului: https://youtu.be/yqXyKxHlo8o?si=jI82g9IhSvrqFsLS

Pagina Facebook:https://www.facebook.com/enescufilm

Pagina Instagram:https://www.instagram.com/enescufilm?igsh=MXN2Mm1qeGJ6Z2M0Yg==

IMDB:https://m.imdb.com/title/tt32245141/

“Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci să-i facă să-l iubească așa cum merită.” (Toma Enache)

“Sunt foarte fericit că am participat la prima proiecție a acestui film atât de important despre Enescu si despre viața sa, la Festivalul de la Cannes. Am contribuit puțin la coloana sonoră cu muzica înregistrată cu Orchestra Națională a Franței. Faptul că am fost la Cannes și am văzut întregul proces împlinit, a fost cu adevărat remarcabil. Felicitări regizorului Toma Enache pentru că a povestit această parte a vieții lui Enescu cu atâta pasiune și frumusețe.” (Cristian Măcelaru)

Filmul a fost realizat cu sprijinul PHILIP MORRIS ROMÂNIA

Sponsori: BES Romania SRL, Banca Transilvania, Superbet, Sky Blue Resort, Oscar Downstream, Bella Casa, SC BDG Import SRL, Rompetrol, Aqua Carpatica, CONPET S.A., Rotary District 2241 România și Republica Moldova, Asociația Agricola, Neam de Gospodari

Parteneri:

Ateneul Național Iași

Opera Națională Iași

Ateneul Român

Opera Națională București

Primăria Municipiului Ploiești

Palatul Culturii din Ploiești – Biblioteca Județeană Nicolae Iorga

Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus

Muzeul Teodor Cincu, Tecuci

Muzeul Municipal Regina Maria, Iași

Filarmonica Paul Constantinescu, Ploiești

Muzeul Național al Literaturii Române, Iași

Casa Memorială Mihail Sadoveanu, Iași

Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii, Iași

Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi, Iași

Universitatea de Arte George Enescu, Iași

Primăria Municipiului Iași

Traian Grand Hotel, Iași

Ateneu Tecuci – Fundația Eugen Doru Pelin

Primăria Municipiului Tecuci

ELECTRECORD

FESTIVALUL GEORGE ENESCU

Filarmonica Moldova Iași

Mănăstirea Buciumeni

Centrul Cultural Sf. Antim – Protoieria Ploiești Nord

Q Magazine

Zarea

Florăria SIATI

Hotel Central Ploiești

Protoieria Ploiești Nord

Mobila Lemn Masiv Tecuci

Harlequin

Trends, by Adina Buzatu

Parteneri media:

CINEMARATON

Radio România

Ultimile Stiri

Alte Stiri