First News

Emmanuel Macron: Acesta este sau nu este războiul nostru? Răspunsurile la ipoteza trimiterii de soldați în Ucraina continuă să vină

Continuă reacţiile contradictorii printre aliați după ce președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea că trupe NATO ar putea fi trimise în Ucraina. Germania a cerut încetarea imediată a discuțiilor pe această temă, dar Polonia spune că prezența forțelor NATO nu este de neconceput. Nici statele baltice nu s-ar opune ideii lui Macron. SUA afirmă însă că Ucraina solicită arme, nu soldați americani.

Președintele Macron a lansat ideea la o conferință pentru susținerea Ucrainei, desfășurată la Paris.

Într-o întâlnire cu liderii partidelor franceze, a spus că nu există nicio linie roșie în privința sprijinului Parisului pentru Ucraina și a definit drept „un salt strategic” posibilitatea trimiterii de trupe străine în această țară, întrucât, a motivat Macron, trebuie făcut totul pentru ca Rusia să nu câștige acest război.

Ministrul francez al Apărării a încercat să nuanțeze declarațiile președintelui, spunând că nu ar fi vorba despre trupe combatante, în schimb 3 companii franceze vor produce armament în Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Acesta este sau nu este războiul nostru? Putem noi să privim în altă parte, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, este un salt strategic la care am îndemnat și pe care mi-l asum deplin. Sunt convins de claritatea acestor cuvinte și cred că de acest lucru are nevoie Europa.”

SUA, Marea Britanie și Germania s-au delimitat de propunerea liderului Franței.

Joe Biden, președintele SUA: „Ucraina îl poate opri pe Putin dacă o susținem și îi furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra. Asta e tot. Asta este tot ce solicită Ucraina. Nu cere soldați americani. De fapt, nu sunt soldați americani în războiul din Ucraina. Și sunt hotărât ca lucrurile să rămână așa.”

LIVE TEXT Joe Biden: Mesajul meu către Putin este simplu – Nu ne vom îndepărta, nu ne vom înclina, eu nu mă voi înclina!

Președintele Joe Biden a susținut vineri dimineață al treilea și ultimul discurs despre starea națiunii din acest mandat. „Mesajul meu către Putin este simplu: Nu ne vom îndepărta, nu ne vom înclina, eu nu mă voi înclina” – a fost una dintre primele remarci ale președintelui, care a atacat direct, chiar de la începutul discursului său, pericolul în care se află Ucraina și Europa.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfășurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment. Pe de altă parte, discutăm despre rachete cu rază lungă. Toți am spus că acest tip de armament nu va decide cursul războiului.”

Ministrul german al Apărării afirmă că accentul trebuie pus pe găsirea celei mai bune modalități de a sprijini Ucraina cu muniții, sisteme de apărare antiaeriană, cu rachete, în condițiile în care aliații nu reușesc să țină pasul cu nevoile armatei ucrainene.

Polonia, Cehia și țările baltice susțin nuanțat propunerea președintelui francez.

CITEȘTE și David Cameron se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru formare militară

Cehia examinează trimiterea unei forțe militare de asistență, în timp ce șeful diplomației poloneze a scris pe rețeaua X, fostă Twitter, că prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput.

Poziția lui Sikorski contrastează cu cea a premierului Poloniei, care a spus că țara sa nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.

The post Emmanuel Macron: Acesta este sau nu este războiul nostru? Răspunsurile la ipoteza trimiterii de soldați în Ucraina continuă să vină appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version