ECA 2023 – European Cartoon Award: Mihai Boboc, cu un desen publicat pe FirstNews.ro, rămâne în cursa celor mai buni caricaturiști europeni

Share

ECA 2023 – European Cartoon Award: Mihai Boboc, cu un desen publicat pe FirstNews.ro, rămâne în cursa celor mai buni caricaturiști europeni.

Cele 40 de desene selectate vor face parte din expoziția care va putea fi văzută la Haga, pe 14 septembrie.

 

Pe 14 septembrie, la Muzeul Beeld & Geluid din Haga, European Cartoon Award (ECA) va sărbători prima sa “Cartoons Day”, o zi dedicată în întregime caricaturii de presă. Manifestarea va culmina cu ceremonia de decernare a premiului ECA 2023 și cu deschiderea expoziției din acest an.

Astfel, Beeld & Geluid Museum va deveni un spațiu dedicat caricaturii.

O zi dedicată în întregime caricaturii editoriale, caricaturiștilor și tuturor celor care se bucură de această formă de jurnalism și doresc să afle mai multe despre ea. Acesta este scopul primei ediții a “Zilei Caricaturii” a ECA”, precizează un comunicat de presă.

Printre invitați se vor număra președintele organizației franceze Cartooning for Peace, Patrick Lamassoure, câștigătorul premiului Inktspotprijs 2022, Jip van den Toorn, precum și reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile omului și ai guvernului olandez.

Caricatura și libertatea presei

Acest eveniment a fost conceput de directorul adjunct al CCE, Emanuele Del Rosso, și susținut de cei doi parteneri fondatori ai acestui premiu, Premiul european de presă și Studio Europa Maastricht.

Emanuele Del Rosso, director adjunct al ECA: “După numai patru ani de la înființare, ECA este unul dintre cele mai importante premii pentru caricaturiștii de presă. Acum, cu ajutorul municipalității din Haga și al Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, suntem în măsură să dăm naștere unui eveniment care ar putea foarte bine să fie începutul a ceva mult mai mare și mai important. Aducem caricaturile de tip editorial la Haga pentru oricine dorește să se bucure de ele. Este important să încurajăm conversația despre libertatea presei și despre puterea acestor caricaturi, pentru că ele sunt un mijloc puternic de schimbare.”

Gonny Willems, director al Studio Europa Maastricht: “În primele patru ediții ale ECA, am primit propuneri din toată Europa –  caaricaturi de presă care nu numai că țin o oglindă în fața europenilor și ne fac să reflectăm asupra propriului nostru continent, ci ne fac să privim cu ochi critici modul în care tratăm restul lumii. Prin această zi, dedicată caricaturiștilor, facem încă un pas în dezvoltarea CCE, oferind o înțelegere mai profundă tuturor celor care prețuiesc libertatea presei și sunt interesați de puterea caricaturilor.”

Caricaturistul român Mihai Boboc țintește The European Cartoon Award

În fiecare an, European Cartoon acordă 10.000 de euro pentru cea mai bună caricatură editorială a anului trecut și atribuie două premii pentru locul doi și două mențiuni de onoare.

Câștigătorul premiului ECA 2023 va fi ales de un juriu format din cinci experți în domeniul caricaturii editoriale și al jurnalismului dintre cele 414 lucrări înscrise în concurs. Juriul ediției din acest an îi va prezenta pe scenă pe cei cinci câștigători.

După ceremonia de decernare a premiilor, o expoziție care prezintă cele mai bune 40 de caricaturi ale ECA 2023 va fi inaugurată în holul principal și la intrarea în muzeu.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri