First News

Dezbateri aprinse legate de propunerea Consiliului Naţional al Elevilor de a desfiinţa din școli intrările separate elevi – profesori

Desfiinţarea intrărilor în şcoli destinate exclusiv profesorilor a încins spiritele în spaţiul public. În timp ce unii profesori aduc argumentul statutului, elevii transmit că sunt cazuri în care se simt inferiori pentru că nu li se permite accesul în unitatea de învățământ pe poarta principală. Între timp, o altă ipoteză e lansată în spaţiul public. În caz de incendiu sau cutremur, elevii vor şti să se evacueze şi pe la intrarea profesorilor dacă ei nu au avut voie niciodată pe acolo?

Sunt dezbateri aprinse și online şi offline legate de propunerea Consiliului Naţional al Elevilor de a desfiinţa intrările separate din şcoli.

Mulţi profesori nu susţin ideea. La cele mai multe colegii din Capitală, cadrele didactice au intrări separate.

Liliana Zaschievici, directoarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Bucureşti: Este o falsă problemă. Elevii ar trebui totuși să aibă și ei conștiința aceasta a diferenței de statut dintre profesori și elevi. Nu în faptul că urcăm pe o scară anume rezultă statutul nostru sau că intrăm pe o ușă anume.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale”, București: Sunt oripilată de micimea acestui subiect care…Nu mi se pare că dacă elevii intră pe intrări separate sunt umiliți sau sunt discriminați în vreun fel. După cum nu mi se pare nici că dacă profesorii intră pe niște trepte maiestuoase devin profesori mai buni. Este vorba de a instaura niște reguli elementare. Până la urmă şi grupurile sanitare putem să le facem în comun.

Sunt şi şcoli în care elevii şi dascălii folosesc aceeaşi intrare, cum este cazul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr.

Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor: Această intrare separată a elevilor şi profesorilor este o reminiscenţă a unui sistem învechit şi există situaţii în care regulamentul de ordine interioară dintr-o unitate de învăţământ specifică faptul că elevul poate să fie sancţionat dacă foloseşte aceste intrări, lucru care este în mod clar reglementat ilegal.

Inginer structurist, Matei Sumbasacu crede că întrarile separare ar trebui desființate. Un argument e acela că, în situaţii de urgenţă, elevii vor pierde secunde importante pentru că nu sunt obișnuiți cu toate intrările şi ieşirile din şcoală.

Matei Sumbasacu, inginer structurist: O alternativă la desființarea intrării profesorilor este organizarea mai freceventă a exercițiilor de evacuare în caz de incendiu, astfel încât elevilor să le intre în reflex că aceea este o cale de evacuare care poate fi folosită.

Noul statut al elevului intră în vigoare doar după ce va fi aprobat de Ministerul Educaţiei.

The post Dezbateri aprinse legate de propunerea Consiliului Naţional al Elevilor de a desfiinţa din școli intrările separate elevi – profesori appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version