First News

Dermatita atopică: traseul pacientului în cazul acestei afecțiuni

Cum se tratează dermatita atopică și care este traseul pacientului în cazul acestei afecțiuni.

Dermatita atopică, ca orice altă afecțiune, trebuie tratată corespunzător la recomandarea unui medic specialist.

Medicamentele sunt evaluate riguros de autorități pentru a se asigura eficiența dar mai ales siguranța pacienților. Parcursul unui medicament din laborator la pacient, potrivit ADA – Asociația pentru Dermatita Atopică.

Dermatita atopică (eczema) este cea mai frecventă formă de afecțiune cutanată inflamatorie la nivel mondial, cu aproximativ 230 milioane de oameni afectați. Are o evoluție cronică, recidivantă. Dermatita atopică se caracterizează prin uscăciunea exagerată a pielii (xeroza cutanată), senzație de mâncărime intensă (prurit) asociate cu zone de piele roșie (eritem). Este mult mai frecvent întâlnită în țările industrializate și se poate asocia cu alte forme de alergii, cum ar fi alergiile alimentare, rinita alergică sau astm.

Dermatita atopică are un puternic impact atât asupra calității vieții pacienților, cât și asupra membrilor familiei. Studiile de specialitate au demonstrat că, în cazul pacienților cu forme moderat – severe, calitatea vieții este în mod egal afectată precum cea a pacienților cu boli cardiovasculare.

Pruritul este principalul simptom asociat cu scăderea calității vieții, iar în cazurile avansate dermatita atopică poate determina apariția de insomnii, depresie, anxietate și scăderea stimei de sine.

Diagnosticare

Primul pas în diagnosticarea dermatitei atopice este reprezentat de un consult dermatologic, pediatric sau alergologic. Diagnosticul dermatitei atopice este un diagnostic clinic, pe baza examenului medical și al istoricului pacientului.

Testele de laborator sunt rareori necesare fiindcă nu există o analiză specifică pentru acest tip de afecțiune. Majoritatea pacienților cu dermatită atopică au un nivel crescut al imunoglobulinelor E (Ig E total) și un istoric personal sau familial de alergii. Totuși, un nivel normal al Ig E total nu exclude faptul că pacientul nu poate avea dermatită atopică.

În cazul pacienților cu episoade frecvente de dermatită de contact sau urticarie se pot recomanda teste patch pentru depistarea diferiților alergeni sau iritanți, dar în lipsa unui istoric de alergii, efectuarea acestor teste nu este justificată.

Exit mobile version