Primul summit după opt ani între țările Uniunii Europene și statele latino-americane și caraibiene s-a încheiat marți, la Bruxelles, cu o declarație comună în care UE și America Latină și-au afirmat angajamentul pentru a reînnoi parteneriatul dintre cele două continente, adoptând inclusiv o foaie de parcurs, în timp ce războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a provocat tensiuni și divergențe, umbrind succesul summitului.
În declaraţia finală a reuniunii, liderii europeni şi latino-americani şi-au exprimat ”îngrijorarea profundă legată de războiul în desfăşurare contra Ucrainei”, fără a menţiona totuşi Rusia. Nici măcar această formulare nu a putut fi adoptată cu unanimitate, Nicaragua refuzând să subscrie.
Redactarea comunicatului final, în care europenii doreau să fie inclusă o referire la agresiunea rusă, a suscitat discuţii îndelungate înainte şi în timpul acestui summit găzduit luni şi marţi de capitala Belgiei.
”Trăim o perioadă de mari transformări geopolitice şi prieteni precum UE şi partenerii săi din America Latină şi Caraibe trebuie să se apropie”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.
“Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la războiul în curs de desfășurare împotriva Ucrainei, care continuă să provoace o imensă suferință umană și exacerbează fragilitățile existente în economia globală, limitează creșterea economică, crește inflația, perturbă lanțurile de aprovizionare, sporește consumul de energie și alimente și creșterea insecurității energetice și a insecurității energetice și creșterea riscurilor pentru stabilitatea financiară. În acest sens, susținem necesitatea unei negocieri corecte și durabilă”, se arată în declarația adoptată.
În timp ce liderii UE-CELAC se reuneau la Bruxelles, Rusia anunța că pune capăt Inițiativei privind cerealele la Marea Neagră, generând o presiune suplimentară asupra lanțului global de aprovizionare și a securității alimentare.
Fără să menționeze Rusia, declarația cuprinde reiterarea sprijinului UE și CELAC pentru “Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și pentru eforturile depuse de secretarul general al ONU pentru a asigura extinderea acesteia.
“Susținem toate eforturile diplomatice care vizează o pace justă și durabilă, în conformitate cu Carta ONU”, conchide paragraful referitor la războiul din Ucraina, fără a numi Rusia.
Liderii europeni şi latino-americani au convenit să se reunească în acelaşi format o dată la doi ani. Viitorul summit UE-CELAC va avea loc în Columbia.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că nu este uşor ca 60 de ţări să se pună de acord asupra unor subiecte precum războiul din Ucraina, dar a subliniat că ”ceea ce ne uneşte este probabil mult mai puternic decât ceea ce ne separă”.
Surse diplomatice au făcut referire la reticenţele Venezuelei şi Cubei, susţinători declaraţi ai Moscovei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost de părere că în eforturile pentru redactarea unei declaraţii omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva face parte ”dintre cei care permit construirea de punţi”.
Brazilia a refuzat să impună sancţiuni contra Rusiei, măsuri care potrivit preşedintelui Lula da Silva i-ar ”penaliza pe cei mai vulnerabili”.
Comunicatul final al summitului UE-CELAC afirmă ”necesitatea de a respecta suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială ale tuturor naţiunilor”.