Davos: Riscul reprezentat de dezinformare, la cel mai înalt nivel înaintea unor alegeri majore în lume

Share

La începutul unei perioade de doi ani în care aproximativ 3 miliarde de persoane din întreaga lume vor vota şi în plin boom al inteligenţei artificiale, dezinformarea se manifestă ca unul dintre cele mai mari riscuri pentru umanitate, estimează raportul privind riscurile globale, publicat miercuri de Forumul Economic Mondial, comentează AFP.

”Recurgerea generalizată la dezinformare, mezinformare şi instrumentele ce permit difuzarea ei pot submina legitimitatea guvernelor nou alese”, indică raportul citat.

”Problemele ce ar rezulta ar putea merge de la manifestaţii violente şi crime bazate pe ură la confruntări civile şi terorism”, arată raportul publicat cu doar câteva zile înaintea ediţiei din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), care se va desfăşura în perioada 15-19 ianuarie.

În următorii doi ani, alegătorii trebuie să desemneze noi lideri în ţări mari, precum SUA şi Regatul Unit, dar şi în state mai mici sau cu putere economică mai redusă, precum Bangladesh, India, Indonezia, Mexic şi Pakistan.

Principalele cinci motive de îngrijorare sunt diferite pentru fiecare ţară, a subliniat Saadia Zahidi, director general al Forumului Economic Mondial, într-o conferinţă de presă organizată la Londra. Ea a precizat că riscul reprezentat de informaţiile false ”nu apare deloc în top 5” în cazul Statelor Unite, în timp ce pentru India este ”riscul numărul 1”.

Dincolo de riscurile mezinformării – difuzarea involuntară a unei informaţii false – şi ale dezinformării – informaţie falsă difuzată intenţionat – ”induse de inteligenţa artificială”, în acest an se adaugă ”îngrijorări referitoare la o criză persistentă a costului vieţii”, notează raportul.

În contextul în care sunt în desfăşurare mai multe războaie, conflictele militare între state figurează printre principalele cinci îngrijorări în următoarele 24 de luni.

Pe termen lung, condiţiile meteorologice extreme şi schimbările esenţiale în sistemele de mediu ale Terrei devin cea mai mare preocupare.

Organizaţia Internaţională a Muncii se aşteaptă la o creştere modestă a şomajului la nivel mondial în 2024

Rata globală a şomajului este aşteptată să urce uşor în acest an, cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,2%, în principal ca urmare a creşterii numărului de şomeri în economiile avansate, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii.

Raportul, realizat în parteneriat cu compania elveţiană Zurich Insurance şi cabinetul Marsh McLennan, se bazează pe punctele de vedere ale unui număr de peste 1.400 de experţi mondiali în evaluarea riscurilor, decidenţi politici şi lideri de mari companii, intervievaţi în septembrie anul trecut.

Două treimi dintre ei se aşteaptă ca în următorii 10 ani să ia naştere o ordine multipolară sau fragmentată.

Raportul este ”foarte diferit de cel de anul trecut, unde pe termen lung exista încă optimism, în timp ce în acest an pesimismul caracterizează perspectivele pe termen lung”, a explicat Saadia Zahidi.

”Acest raport este o proiecţie. Da, perspectivele sunt extrem de sumbre, însă nu este vorba în niciun caz de o predicţie definitivă despre viitor, care este în mare parte în mâinile noastre. Liderii lumii trebuie să se unească pentru a face faţă crizelor pe termen scurt şi pentru a pune bazele pentru un viitor mai durabil şi incluziv”, a subliniat ea.

Printre cei 60 de şefi de stat şi de guvern prezenţi la Davos vor fi preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele israelian Isaac Herzog, noul preşedinte argentinian Javier Milei şi premierul chinez Li Qiang. 

The post Davos: Riscul reprezentat de dezinformare, la cel mai înalt nivel înaintea unor alegeri majore în lume appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri