Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război în Ucraina

Share

Potrivit cercetătorilor, ceara de albine ar putea fi esențială în conservarea alimentelor în zone de război precum Ucraina.

Oamenii de știință britanici, citaţi de BBC, au ajutat apicultorii din țara asediată să dezvolte noi ambalaje din ceară pentru alimentele perisabile, în contextul atacurilor rusești.

Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, provocând pene de curent, ceea ce înseamnă că este posibil să nu existe posibilitatea de refrigerare în unele zone în timpul verii.

Ucraina este cel mai mare producător de miere din Europa, iar cercetătorii din Cardiff au analizat stupii individuali pentru a decide care ar putea oferi cea mai bună protecție.

„Oamenii știu că Ucraina nu se află într-o situație grozavă în acest moment”, a declarat profesorul Les Baille, de la Universitatea Cardiff.

„După cum știe toată lumea, mâncarea se strică foarte repede dacă nu există nicio modalitate de a fi conservată. Utilizarea unui înveliș din ceară de albine, care poate ucide insectele, pare o modalitate naturală de a aborda această problemă.”

Echipa de cercetători a reușit să testeze diferite combinații de materiale şi a ajuns la cele mai soluţii pentru conservarea alimentelor.

„Magia constă în amestec”, a declarat profesorul Baille.

Acesta a spus că „o bucată de pânză sau chiar de hârtie” este combinată cu ceară de albine și alte plante antimicrobiene naturale, cum ar fi salvia, pentru a forma ambalajele.

„Învelișurile din ceară de albine sunt utilizate în mod tradițional pentru a prelungi durata de viață a sandwich-urilor, dar pot fi folosite și pentru alte produse”, a adăugat el.

Ucrainenii „au o mulțime de ceară de albine și au o mulțime de albine”, a declarat profesorul Baille.

„Prin găsirea cerii potrivite, care are proprietățile potrivite, aveți șansa de a prelungi și mai mult durata de viață a alimentelor. Acest lucru este deosebit de important atunci când nu aveți frigidere și nu aveți o sursă de energie”.

El a spus că nu este o soluţie pe termen nelimitat, dar ar putea prelungi durata de viață a alimentelor cu câteva zile.

Colegii ucraineni de la Institutul Politehnic Harkov au răspândit informațiile de la Universitatea Cardiff online și pe rețelele sociale, în speranța că ucrainenii vor putea să le încerce ei înșiși în această vară.

În ultimele săptămâni, la Harkov au avut loc lupte grele.

„Situația în zonele de conflict și în apropierea liniei frontului este foarte grea.

„Oamenii de acolo nu au electricitate sau foarte des există pene de curent în aceste regiuni”, a declarat Dr. Yuliia Yudina, de la Farmacia Universității Naționale din cadrul Institutului Politehnic din Harkov.

Ea a spus că întreruperile de curent au dus la o cantitate „semnificativă” de deșeuri alimentare.

„[Învelișul] poate fi folosit pentru pâine, fructe și legume.”

Profesorul Baille și echipa sa de microbiologi speră că munca lor cu Ucraina îi va ajuta și pe alții din zonele de război din întreaga lume să valorifice proprietățile antibiotice naturale ale mierii – care a fost folosită odată de civilizații precum Grecia Antică.

„Am primit de fapt un răspuns din partea armatei din Ucraina, care a preluat această idee.

„Pentru noi, dacă putem face doar un mic lucru pentru a îmbunătăți situația, din casele noastre sigure, atunci merită.”

The post Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război în Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri