„Asta se întâmplă când nu reciclezi cutiile de pizza”, a scris pe Twitter Greta Thunberg pe 30 decembrie, după arestarea lui Andrew Tate, suspectat de trafic de persoane, constituirea unui grup infracțional organizat și viol.

Cu trei zile înainte, Tate o trollase pe Twitter pe adolescenta ecologistă cu privire la câte mașini deținea. După ce doamna Thunberg i-a cerut să îi trimită un e-mail la „smalldickenergy@getalife.com”, Tate a publicat un răspuns video bizar, în care o provoca cu recipiente de mâncare la pachet nereciclate. Zvonurile conform cărora procurorii din România – unde se adăpostea – l-au depistat prin intermediul acelor cutii de pizza, par să fie deplasate, scrie The Economist.

Fostul kickboxer britanico-american a devenit celebru după o scurtă participare la versiunea britanică a reality show-ului „Big Brother” în 2016. El a fost dat afară din acel program după ce a apărut o înregistrare video în care apărea atacând o femeie cu o curea.

Prezentându-se ca un guru de autoajutorare pentru tinerii bărbați, el a devenit apoi un pilon al spațiilor online de tip alt-right, ceea ce l-a propulsat spre faimă pe rețelele de socializare. În clipurile video postate pe TikTok, bărbatul în vârstă de 36 de ani prezintă o viziune asupra lumii care include preferința sa de-a se întâlni doar cu femei de 18 și 19 ani, convingerea că victimele violurilor ar trebui să „poarte responsabilitatea” pentru agresiunile lor și se recomandă drept apărător al unei afirmații a lui Donald Trump, care spunea în 2005 că îi place să apuce femeile „de păsărică”. Până în momentul în care Tate a fost în cele din urmă interzis de pe platformă, în august 2022, videoclipurile cu el fuseseră vizualizate de 11,6 miliarde de ori.

Andrew Tate şi şovinismul

Andrew Tate face parte dintr-un ecosistem online șovinist și a frecventat persoane precum Alex Jones, un proeminent teoretician al conspirației, Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului președinte, și Paul Joseph Watson, un YouTuber de extremă dreapta. Dar ceea ce îl deosebește pe Tate de alte personalități alt-right din social-media și de mișcările online antifeministe anterioare este măsura în care opiniile sale au găsit un public pregătit în rândul adolescenților.

Videoclipurile sale se bazează pe nesiguranța tinerilor bărbați. El oferă sfaturi despre cum să aibă succes din punct de vedere sexual, susținând că, dacă un bărbat nu poate atrage o femeie, aceasta este o problemă care poate fi rezolvată prin autoperfecționare. Modul său de vânzare este înrădăcinat în „cultura hustle”. Amestecă acest lucru cu o doză uriașă de misoginism și sugerează că bărbații trebuie să fie hipermasculini pentru a reuși.

În 2021, Tate a înființat Hustlers University, o platformă online unde tinerii bărbați puteau urma cursuri de afaceri și investiții pentru 49,99 dolari pe lună. De asemenea, aceasta le oferea studenților recompense financiare pentru promovarea ideilor misogine ale lui Tate prin intermediul unui program de marketing afiliat, acum suspendat. Datorită unui flux continuu de conținut generat de fani, opiniile sale au proliferat pe rețelele de socializare, chiar dacă majoritatea platformelor i-au interzis conturile.

O parte din motivul pentru care Tate a avut succes în special pe TikTok este că algoritmul său este unic în materie de predicție, părând să se bazeze nu doar pe conținutul pe care utilizatorii îl urmăresc și îl recomandă, ci și să facă presupuneri cu privire la interesele lor potențiale. Acest lucru îi poate împinge pe utilizatori – în acest caz, tineri nemulțumiți – către conținuturi extremiste precum cel al lui Tate. Acest lucru l-a făcut pe acesta să devină cel mai popular influencer în rândul generației Z americane, potrivit unui sondaj realizat de două ori pe an în rândul a 14.500 de adolescenți și adolescente din țară de către Piper Sandler, o companie financiară care cercetează datele despre consumatori. Profesorii au raportat că băieți de vârste fragede, 11 ani, îl laudă și îl imită.

Pentru unii tineri care cresc într-o lume post-#MeToo, Andrew Tate oferă o viziune alternativă asupra lumii care obiectualizează femeile și le consideră creaturi inferioare. Oricare ar fi rezultatul procesului penal intentat împotriva sa, efectele predicilor sale otrăvitoare vor fi măsurate nu doar prin numărul de tineri și băieți expuși la ele, ci și în relațiile lor sexuale și sociale cu femeile, în anii care vor urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here