Cu mai multe şantiere navale puternice, competitive la nivel mondial, România nu are nici măcar o navă modernă pentru Marina Militară. Politicienii şi comandanţii Armatei nu pot explica paradoxul şi, de decenii bune, doar promit programe de înzestrare pentru Forţele Navale. Toate acestea se întâmplă cu un război în toată regula în Marea Neagră.
Săptămâna aceasta, Şantierul Naval Galaţi a livrat o navă militară Pakistanului. La ceremonie a asistat inclusiv şeful Armatei Române.
Generalul Vlad nu a le-a putut explica jurnaliştilor de ce Forţele Navale Române nu au şi ele în dotare astfel de nave şi doar a vorbit despre proiecte aflate exclusiv pe hârtie.
Gl. Gheorghiţă Vlad, şef al Statului major al Apărării: Cel mai probabil anul viitor vom declanşa o procedură competitivă pentru achiziţionarea de capabilităţi. N-aş putea să spun dacă sunt nave de patrulare sau corvete.
România are mai multe şantiere navale performante. La Galaţi, cei de la Damen au construit în ultimii 25 de ani peste 30 de nave militare pentru ţări puternice din NATO precum Olanda, Marea Britanie, Germania sau Suedia. La Tulcea, cei de la VardFincantieri au livrat nave militare pentru Forţele Navale Norvegiene şi Garda de Coastă Norvegiană.
În tot acest timp, Forţele Navale Române sunt structura de forţe cu cea mai slabă dotare din Armata română. Marina militară se chinuie fără succes de vreo două decenii să modernizeze fregatele de tip T22 cumpărate în uz din Marea Britanie. Pentru că nu au sisteme de rachete, aceste nave nu au putut fi trimise nici măcar să lupte cu rebelii houti, în Marea Roţie.
Deşi teoretic au fost bani, Armata nu a putut duce la bun sfârşit un program de 1,2 miliarde de euro pentru 4 corvete.
În prezent, singura navă performantă a Forţelor Navale este un vânător de mine cumpărat la mâna a doua din Marea Britanie, dar care a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie pentru misiunile sale.
The post Cu şantiere navale puternice în ţară, Marina Militară nu are nave appeared first on tvrinfo.ro.