Regizoarea Alina Hiristea Aldulescu este prezentă pe scenele Bucureștiului cu mai multe montări care au înregistrat succes, după succes, interesul publicului fiind dovedit prin acel “sold out” sau, pe românește scriind, prin solicitări repetate pentru “un bilet în plus”.
Cap de lista, o montare îndrăzneață, “cu greutate” dacă amintim ecranizarea lui Victor Iliu care a rămas, de- a lungul deceniilor indiscutabil punct de reper…Este vorba de un spectacol ambițios, nici mai mult nici mai mult, nici mai puțin decât, Moara cu noroc o adaptare de Radu Aldulescu după proza lui Ioan Slavici. Spectacolul apare în programul teatrului Nottara pe 8 februarie dar și pe 22 martie, ca să se regăsească în 28 februarie la Oslo – în cadrul proiectului ReInvent https://reinventeazateatrul.ro/moara-cu-noroc/.
Vorbim apoi despre spectacolul Nunzio de Spiro Scimone care poate fi văzut pe 12 februarie a.c. în sala “Arcub.” Va veți întâlni cu actorii Mircea Andreescu și Ion Grosu într-un dialog al tristeților mărturisite, pas cu pas, de doi bărbați maturi aflați, ambii, în situații limită. Am simțit în decorul rece, dar corect și funcțional (scenografie concept video și filmări Cristian Negoescu) cum se strecoară căldura unui moment de viață care păstrează asprimile inerente ale ultimei confesiuni. O lacrimă pe fila unor destine marcate de tristețe https://arcub.ro/proiect/nunzio-de-spiro-scimone-martie-2022/. Un spectacol pe care l-am apreciat ca o reușită, cu o distribuție de înaltă clasă, regizoarea, propunând o viziune interesantă, conduce cu măiestrie o dramă în care, cu puțină imaginație, se regăsesc foarte mulți oameni, rămași lucizi la vârsta senectuții.
Raluca Gheorghiu_MollyBloom_foto Liliana Popa
Molly Bloom ne propune o adaptare liberă semnată de Radu Aldulescu după James Joyce, în 15 februarie, tot la Teatrul Infinit (găzduire). O apariție “incandescentă și senzuală“ așa este, actrița Raluca Gheorghiu Culda în rolul principal.
- Am rugat-o pe Alina Hiristea Aldulescu să-mi vorbească despre recentele montări, care dintre ele este ”materializarea” unui vis mai vechi ? Si am insistat să definesc termenii vis, nu obsesie! Grațioasă și fermă, blonda creatoare a răspuns cu înțelepciune dar și cu un strop de melancolie:
- Toate visurile, vechi sau noi, se materializează, la un moment dat. Cele care pare că rămân în suspensie, își caută, totuși, dreptul la viață. Sigur că Shakespeare este primul vis, și cel mai vechi. O parte a publicului are nevoie la fel de mult de Shakespeare, cred că la fel de mult ca mine. În decursul anilor, am reușit să materializez o parte din aceste “visuri Shakespeare”: Poveste de iarnă (Teatrul „Sică Alexandrescu ”Brașov), Visul unei nopți de vară și A douăsprezecea noapte, spectacole de licență Actorie la Craiova, Furtuna, la “Teatrul Gong” Sibiu, Îmblânzirea scorpiei_My Kate, cu Patricia Ionescu și Mihai Nițu, la “Centrul Cultural Reduta Brașov”/ “Teatrul Proxim “Doar Hamlet, cu Adrian Andone, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Lear. Un nebun amar și unul dulce, la Centrul Cultural Reduta Brașov/ Teatrul Proxim, în distribuția căruia s-a regăsit regretatul actor Mihai Bica. Un mare, extraordinar actor.
- Anul 2023 abia a început. Ce îți propui pe termen mediu?
- Să găsesc case-teatre pentru visurile noastre, mulți actori minunați sunt deja alături de mine. Teatrul va respira în noi, până când ultimul vis va fi visat. Sus să avem inimile!