Creierul omenesc deţine o reţea, responsabilă cu eliminarea reziduurilor. Ce au descoperit cercetătorii

Share

O nouă structură anatomică a fost descoperită în creier. Stratul subțire de țesut acționează ca un scut și menține curat lichidul cerebral.

În creier a fost descoperită o structură anatomică, care nu a mai fost descrisă până acum. Stratul de țesut, numit membrana subarahnoidiană de tip limfatic (SLYM), joacă un rol important atât în sistemul de eliminare a deșeurilor din creier, cât și în sistemul imunitar, acționând ca o barieră protectoare și adăpostind celule imunitare, potrivit publicaţiei IFLScience.

Membrana nou descoperită a fost caracterizată pentru prima dată la șoareci, dar de atunci a fost observată în creierele umane adulte. Aceasta conţine doar câteva celule și este una dintre cele patru membrane de acest tip dintre craniu și creier. Celelalte trei sunt membranele dure, arahnoidiană și pia mater – colectiv, acestea alcătuiesc stratul meningeal. Cea mai recentă adăugare împarte spațiul de sub stratul arahnoidian, spațiul subarahnoidian, care conține lichidul cefalorahidian (LCR).

În acest fel, se alătură celorlalte membrane meningeale în crearea unei bariere între creier și restul corpului. SLYM , în mod specific, pare să separe LCR proaspăt fabricat, “curat”, de LCR “murdar”, care conține produse reziduale ale celulelor. Prin urmare, este, probabil, implicat în sistemul limfatic – o rețea responsabilă de eliminarea deșeurilor din creier.

Foto: University of Copenhagen

“Descoperirea unei noi structuri anatomice care segregă și ajută la controlul fluxului de lichid cefalorahidian (LCR) în interiorul și în jurul creierului ne oferă acum o apreciere mult mai mare a rolului sofisticat pe care LCR îl joacă nu numai în transportul și eliminarea deșeurilor din creier, ci și în susținerea apărării sale imunitare”, a declarat Maiken Nedergaard, unul dintre autorii unui studiu care a descris descoperirea, într-un comunicat.

SLYM este un tip de membrană mezotelială, ale cărei exemple pot fi găsite în jurul altor organe din corp, inclusiv plămânii și inima. Aceste membrane protejează în mod obișnuit organele și adăpostesc celule imunitare, iar SLYM nu este diferit. S-a constatat că este plină de celule imunitare, ceea ce sugerează importanța sa pentru apărarea creierului. Aceste celule pot folosi SLYM pentru a supraveghea LCR în căutarea unor semne de infecție sau inflamație.

Noua descoperire ar putea avea implicații pentru studiul leziunilor cerebrale și al bolilor precum scleroza multiplă și Alzheimer.

Cercetătorii au observat că numărul și diversitatea celulelor imunitare din SLYM au crescut ca răspuns la inflamație și îmbătrânire. De asemenea, ei sugerează că: “Ruptura fizică a SLYM ar putea, prin modificarea modelelor de curgere a LCR, să explice suprimarea prelungită a fluxului limfatic după o leziune cerebrală traumatică, precum și riscul crescut posttraumatic de a dezvolta boala Alzheimer”.

Lacrimile din SLYM, adaugă ei în continuare, ar putea permite celulelor imune din craniu să acceseze creierul, ceea ce ar putea explica inflamația prelungită după rănire.

Pe scurt, această nouă structură ar putea influența o serie de afecțiuni ale creierului – și, speră cercetătorii, descoperirea sa ar trebui să ne ajute să le înțelegem mai bine.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri