First News

”Coronavirusul încetinește, umanitatea va supraviețui”: Biofizicianul Michael Levitt, premiat Nobel, îndeamnă la distanțare

Foto: Reuters

Laureat Nobel și profesor la Stanford, Michael Levitt este omul de știință care a adus liniștea în China, chiar în vârful pandemiei coronavirusului. Acum, într-un intervit acordat publicației Calcalist, Levitt îi asigură pe israelieni că virusul este în criză pentru că multe persoane sunt imune în mod natural la virus.

“Michael Levitt nu a descoperit un tratament, dar a făcut doar ceea ce știe cel mai bine: a „citit” cifrele. Iar datele statistice l-au condus la concluzia că, în pofida previziunilor sumbre, răspândirea virusului se va opri.

Mesajele liniștitoare pe care le-a trimis Levitt prietenilor săi din China au fost traduse în chineză și transmise de la persoană la persoană.

Prognozele sale s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.

Inițial, a spus Levitt, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta în medie 2,2 persoane pe zi – creșterea exponențială ortografică care poate duce la dezastru. Dar atunci a început să scadă, iar numărul de noi infecții zilnice a ajuns repede aproape de zero. El a comparat-o cu ratele dobânzilor: „Chiar dacă rata dobânzii continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar crește mai încet. Atunci când discută despre boli, îi sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape”.

Există mai multe motive care explică această stare de fapt, spune Levitt. „În modelele de creștere exponențiale, presupuneți că oamenii noi pot fi infectați în fiecare zi, deoarece continuați să întâlniți oameni noi. Dar, dacă iei în considerare propriul tău cerc social, te întâlnești practic cu aceiași oameni în fiecare zi. Puteți întâlni oameni noi în transportul public, de exemplu; dar chiar și în autobuz, după un timp, majoritatea pasagerilor vor fi infectați sau imunizați”.

Cu cât te distanțezi mai mult, cu atât ții infecția sub control

Un alt motiv pentru care rata infecției a încetinit are legătură cu indicațiile privind distanța fizică. „Nu îmbrățișezi fiecare persoană pe care o întâlnești pe stradă acum și vei evita să te întâlnești față în față cu cineva care are răceală”, a spus Levitt. „Cu cât te distanțezi mai mult, cu atât ții infecția sub control. Așadar, în aceste condiții, un transportator va infecta doar 1,5 persoane la fiecare trei zile, iar rata va continua să scadă”.

Carantina este importantă, în conformitate cu Levitt, dar există și alți factori care ajută. „Știm că întreaga China era izolată, oamenii plecau de acasă pentru a face cumpărături cruciale. Au evitat permanent contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, toată lumea a avut ocazia de a se infecta, dar doar 3% au fost contaminați”, a explicat el. „Chiar și pe Diamond Princess (nava de croazieră afectată de virus), rata infecției nu a fost de peste 20%.” Pe baza acestor statistici, Levitt a concluzionat că multe persoane sunt imune în mod natural la virus.

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, a spus Levitt, dar el estimează că este rezultatul unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în ​​China, Franța sau Spania. „Mai mult, cultura italiană este foarte caldă, iar italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși”.

China a făcut mare muncă și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului, a spus Levitt. „În prezent, sunt cel mai îngrijorat de SUA. Trebuie să izolezi cât mai multe persoane pentru a câștiga timp până știi cum să tratezi virusul. În caz contrar, se poate ajunge într-o situație în care 20.000 de persoane infectate vor coborî la cel mai apropiat spital în același timp și sistemul de asistență medicală se va prăbuși”.

În prezent, Israelul nu are suficiente cazuri pentru a furniza datele necesare pentru a face estimări, a spus Levitt, dar din ceea ce poate spune, Ministerul Sănătății se ocupă de pandemie într-un mod corect, pozitiv. „Cu cât sunt mai severe măsurile defensive, cu atât vor câștiga timp pentru a se găsi pentru tratamentul necesar și pentru a dezvolta un vaccin.”

Levitt evită să facă prognoze globale. În China, a spus el, numărul de noi infecții va ajunge în curând la zero, iar Coreea de Sud este peste punctul median și poate vedea deja sfârșitul. În ceea ce privește restul lumii, este încă greu de spus, a spus el. „Se va încheia atunci când toți cei bolnavi vor întâlni doar persoane pe care le-au infectat deja.

Exit mobile version