Copiii din Gaza, expuși riscului poliomielitei. OMS trimite 1 milion de vaccinuri

Share

Trimitem 1 milion de vaccinuri împotriva poliomielitei în Gaza. Mulți oameni vor muri din cauza unor boli care ar putea fi prevenite, spune directorul general al OMS, citat de The Guardian.

Virusul poliomielitei a fost detectat săptămâna trecută în eșantioane de apă reziduală din Gaza, o evoluție alarmantă, dar nesurprinzătoare, având în vedere starea sistemelor de sănătate din teritoriu după nouă luni de război necruțător.

În Gaza, peste 39 000 de persoane au fost ucise, 89 000 au fost rănite și se estimează că peste 10 000 sunt date dispărute.

Majoritatea spitalelor nu mai funcționeză. Deja bolile diareice, infecțiile respiratorii și hepatita A, printre altele, fac ravagii în Gaza. Aproape toată lumea din Gaza se confruntă cu insecuritate alimentară acută și foamete catastrofală. Mii de copii sunt subnutriți, ceea ce îi face și mai predispuși la boli.

Aproximativ 2,3 milioane de persoane trăiesc în Fâșia Gaza, cu o suprafață de 365 km² (141 mile pătrate), care a devenit și mai aglomerată pe fondul accesului limitat la apă curată și sigură și al deteriorării condițiilor sanitare.

De la începutul lunii mai, aproape un milion de persoane au fost relocate din Rafah în Khan Younis și Deir al-Balah, unde au fost detectate probele de poliomielită.

Deși încă nu au fost înregistrate cazuri de poliomielită, fără o acțiune imediată, este doar o chestiune de timp până când aceasta va ajunge la miile de copii care au rămas neprotejați.

Copiii sub cinci ani sunt în pericol, în special sugarii sub doi ani, deoarece mulți nu au fost vaccinați în cele nouă luni de conflict.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trimite în Gaza peste 1 milion de vaccinuri împotriva poliomielitei, care vor fi administrate în următoarele săptămâni pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor. Cu toate acestea, în lipsa unei încetări imediate a focului și a lipsei ajutorului umanitar, inclusiv a unei campanii de vaccinare specifice, axată pe copiii mici, oamenii vor continua să moară din cauza unor boli care pot fi prevenite și a unor răni care pot fi tratate.

Poliomielita, în locuri afectate de conflicte și instabilitate

În 2017, în Siria devastată de război, un focar de poliovirus variat – o formă mutantă a virusului sălbatic care se poate răspândi în rândul populațiilor subimunizate – a lăsat 74 de copii paralizați.

Astăzi, în Somalia, un război civil care durează de zece ani a dus la cel mai lung lanț de transmitere a variantei poliovirusului la nivel mondial, care circulă din 2017.

În Afganistan și Pakistan, ultimele două țări în care copiii sunt paralizați de poliomielita, crizele umanitare și insecuritatea au împiedicat lumea să elimine virusul pentru totdeauna.

Condițiile din Gaza reprezintă terenul perfect pentru răspândirea bolii

Acum, copiii blocați în Gaza se confruntă cu aceeași amenințare și nu au unde să se întoarcă. Înainte de conflict, rata de vaccinare era de 99%. În prezent, această rată a scăzut la 86%, ceea ce este periculos, deoarece există buzunare de copii nevaccinați, unde virusul poate circula. Decimarea sistemului de sănătate, lipsa de securitate, distrugerea infrastructurii, strămutarea în masă a populației și lipsa de materiale medicale au împiedicat copiii să primească multe vaccinuri vitale.

Doar 16 spitale funcţionale

Doar 16 din cele 36 de spitale din Gaza sunt funcționale – cu servicii reduse – și mai puțin de jumătate din facilitățile de asistență medicală primară sunt operaționale.

Între timp, 70 % din pompele de canalizare din Gaza au fost distruse și nicio instalație de tratare a apelor reziduale nu funcționează. Aceste condiții reprezintă terenul perfect pentru răspândirea bolilor.

În acest context dezastruos, lucrătorii din domeniul sănătății își riscă viețile, de la efectuarea operaţiilor fără electricitate la testarea probelor de apă reziduală pentru depistarea bolilor mortale.

Faptul că poliomielita a fost depistată în Gaza înainte de o epidemie de poliomielită paralitică la scară largă este o dovadă a acestor eforturi incredibile, având în vedere că sistemul de supraveghere a bolilor a fost grav redus din cauza insecurității.

Timp de peste trei decenii, Inițiativa globală pentru eradicarea poliomielitei – formată din Rotary International, Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, OMS, Unicef, Gavi, Alianța pentru vaccinuri și Fundația Bill & Melinda Gates – a sprijinit autoritățile sanitare din întreaga lume să construiască și să mențină sisteme rezistente de supraveghere a bolilor, capabile să detecteze virusul, împreună cu alte amenințări emergente pentru sănătate, indiferent de circumstanțe.

În Siria, în 2017, aceste sisteme au contribuit la identificarea și stoparea focarului după câteva campanii de vaccinare din casă în casă.

Anul trecut, activitățile de supraveghere din Ucraina au scos la iveală un focar de poliovirus variat. Doi copii au rămas paralizați, înainte ca un răspuns rapid la vaccinare să oprească virusul.

În fața pericolelor și a dificultăților profunde, comunitatea internațională are responsabilitatea de a nu lăsa pe nimeni în urmă și de a acorda prioritate sănătății și bunăstării. Acest lucru nu este fără precedent – de la războiul civil din El Salvador din anii 1980 până la conflictul din regiunea Darfur din Sudan de la începutul anilor 2000, au fost negociate încetări ale focului, numite „zile de liniște”, pentru a pune practic războaiele pe pauză și pentru a se asigura că vaccinurile salvatoare ajung la comunitățile blocate în zone inaccesibile, afectate de conflicte.

Astăzi, depistarea poliomielitei în Gaza reamintește încă o dată condițiile îngrozitoare cu care se confruntă oamenirea. Continuarea conflictului nu numai că va contribui la creșterea numărului de decese din teritoriu, dar va împiedica eforturile de identificare și de răspuns la amenințările pentru sănătate care pot fi prevenite, precum poliomielita.

În timp ce eforturile imediate de a ajunge la fiecare copil cu vaccinuri împotriva poliomielitei sunt acum puse în mișcare, în cele din urmă, o încetare a focului și fluxul liber de ajutor sunt singurele modalități certe de a proteja oamenii și de a preveni o epidemie explozivă.

 Este mesajul directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

The post Copiii din Gaza, expuși riscului poliomielitei. OMS trimite 1 milion de vaccinuri appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri