Copiii beau din bălți și se plimbă prin canalizări, în timp ce Israelul lovește sistemele de apă din Gaza

Share

Cu pistoalele atârnând de șolduri, doi soldați în cizme negre și îmbrăcăminte tactică de culoare verde par să pună explozibili la pompele de la rezervorul Canada Water din Rafah, sudul Gazei, potrivit CNN.

Câteva clipe mai târziu, o flacără portocalie străbate unitatea critică din cartierul Tal al-Sultan, în timp ce valuri de fum gri izbucnesc pe cer.

Explozia a fost surprinsă într-un videoclip acum șters, care ar fi fost distribuit de un soldat israelian pe Instagram și geolocalizat de CNN. Imaginile din satelit arată că rezervorul a fost avariat între 26 iulie și 27 iulie. În zona înconjurătoare sunt vizibile clădiri distruse.

Rezervorul putea conține trei milioane de litri de apă și era esențial pentru tratarea și distribuția apei în Rafah, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), furnizând apă pentru 150.000 de oameni înainte de 7 octombrie, când a început războiul.

Întrebate despre incidentul surprins de camerele de luat vederi, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat pentru CNN că trupele sale operează în zona Tal al-Sultan de câteva săptămâni pentru a „demonta infrastructurile teroriste și a elimina teroriștii, luând în același timp măsuri pentru a atenua daunele aduse structurilor civile.

Israelul participă la discuţii la Cairo. Divergențe între Israel și Hamas privind „Coridorul Philadelphia”

Negociatori israelieni au participat joi la discuţii la Cairo pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza combinat cu eliberarea ostaticilor.

IDF a adăugat că examinează rapoartele privind videoclipurile postate pe rețelele de socializare și le gestionează cu măsuri disciplinare. IDF a spus că incidentul este în curs de revizuire de către Mecanismul de constatare și evaluare a faptelor, „un mecanism independent de investigație în afara lanțului de comandă, însărcinat cu investigarea evenimentelor excepționale din război”.

Au fost multe instalații de apă avariate sau distruse de atacul Israelului, care a durat 10 luni în Gaza, potrivit ONU și diferite alte organisme internaționale, agravând suferința populației civile, riscând răspândirea bolii și determinând experții în drepturile omului să acuze Israelul că folosește alimentarea cu apă ca armă.

Distrugerea rezervorului de Canada Water „este cu siguranță o încălcare a dreptului internațional umanitar (DIH)”, a declarat pentru CNN Mark Zeitoun, directorul general al Geneva Water Hub, un institut elvețian specializat în hidrodiplomație.

DIH este menit să protejeze împotriva atacurilor nediscriminatorii asupra populației civile sau asupra obiectelor de care depind (pentru) supraviețuire”, a spus el.

Protestele pro-palestiniene au continuat în ultima zi a Convenției Democrate

Și în ultima zi a Convenției Democrate, mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat pe străzile din Chicago pentru a protesta față de sprijinul acordat de Statele Unite Israelului.

Chiar înainte de explozia controlată de la sfârșitul lunii iulie, asediul israelian a drenat rezervele de combustibil și energie electrică necesare pentru alimentarea rezervorului Canada Water și a altor sisteme de apă din oraș, potrivit primarului lui Rafah, Ahmed Al-Sofi, provocând lipsuri grave.

„Rafah suferea deja de lipsă de apă”, a declarat Al-Sofi pentru CNN în iulie. „Orașul Rafah este un oraș lovit de distrugere, foame și sete.”

Cantitatea de apă disponibilă în Gaza este de 4,74 litri de apă (1 galon) de persoană pe zi, a raportat Oxfam în iulie, adăugând că aceasta este „puțin sub o treime din minimul recomandat în situații de urgență și mai puțin de o singură apă a toaletei”. Organizația internațională nonprofit a acuzat Israelul că folosește apa ca „armă de război”, spunând că palestinienii din Gaza „aproape că nu au apă de băut, cu atât mai puțin pentru a face baie, gătit sau curățat”.

Căldura extremă din Gaza agravează lipsa disperată de apă pentru palestinienii deja urmăriți de foamete și care se luptă cu strămutarea repetată.

Luna iunie a acestui an a fost cea mai fierbinte din istoria Israelului, potrivit Serviciului Meteorologic din Israel. Temperaturile din Negba, la câțiva kilometri nord de Gaza, au atins 39,4 de grade la mijlocul lunii, potrivit meteorologilor CNN.

Războiul din Gaza a redus livrările de combustibil, clor și piese de schimb, înăbușind producția de apă, purificarea și pomparea apei uzate, potrivit ONU. Aproximativ 70% dintre toate instalațiile de apă și canalizare din Gaza au fost distruse sau deteriorate, a declarat grupul WASH, un grup condus de Națiunile Unite care coordonează eforturile umanitare pentru apă, salubritate și igienă, pe 24 iulie, citând analiza Centrului Satelitar al ONU.

Israelul susţine că acum controlează Rafah și că a distrus peste 150 de tuneluri în regiune

Israelul a învins brigada Hamas din zona Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat miercuri ministrul Apărării, Yoav Gallant, în timpul unei vizite în zona de graniţă dintre Gaza şi Egipt.

COGAT, agenția israeliană responsabilă de aprobarea ajutorului în Gaza, a declarat pentru CNN că Israelul permite și facilitează „intrarea nelimitată” a rezervoarelor de apă și a proviziilor de combustibil în Gaza. Acesta a adăugat că a existat un „efort continuu” de la începutul războiului pentru a facilita repararea și extinderea puțurilor de apă, a instalațiilor de desalinizare și a magistralei de apă.

Dar mai mulți palestinieni au declarat pentru CNN că sunt forțați să meargă în călătorii periculoase în căutarea apei, riscând să fie expuși la atacurile israeliene. Două persoane au declarat pentru CNN că au fost martori la violență fizică și chiar la ucidere la punctele de distribuție publică, în timp ce oamenii se luptă pentru resurse limitate. Cei deplasați în tabere improvizate au descris scene teribile, copii care beau din bălțile de pe străzi.

Peste 1,7 milioane de cazuri de boli infecțioase au fost înregistrate în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății de acolo. Urme ale virusului poliomielitei extrem de infecțios – transmis prin fecale și apă sau alimente contaminate – au fost găsite la un copil de 10 luni în orașul central Gaza Deir al-Balah la începutul acestei luni. Testele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au descoperit virusul în mostre de canalizare din Gaza în iulie, punând mii de palestinieni în pericol de a contracta o boală care poate provoca paralizie.

După ce Ministerul Sănătății din Gaza a declarat luna trecută o epidemie de poliomielită, OMS a avertizat că bombardamentele israeliene în desfășurare au zădărnicit eforturile de vaccinare în Gaza. Ei cer acum oprirea luptei pentru a permite o vaccinare eficientă.

Alaa Riyad, care este văduv, spune că parcurge mulți kilometri în fiecare zi sub arșița soarelui, pentru a colecta apă pentru familia sa, în Beit Lahia, nordul Gazei.

Bărbatul de 42 de ani a declarat pentru CNN că a devenit „tată și mamă” copiilor săi după ce soția sa și alte 18 rude au fost ucise de bombardamentele israeliene în urmă cu câteva luni.

„Am găsit viermi în apă de mai multe ori”, a spus el pentru CNN. „Ce putem face?… Nu există viață pentru noi.”

Atacurile israeliene din Gaza au ucis peste 40.200 de palestinieni și au rănit aproximativ 93.000 de când a început războiul, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Armata israeliană și-a lansat atacul aerian și terestre în Gaza, după ce gruparea militantă Hamas a atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și răpind peste 250, potrivit autorităților israeliene.

Armata israeliană: Trupurile a șase ostatici, recuperate în timpul unei operaţiuni în Gaza

Armata israeliană afirmă că a recuperat cadavrele a șase ostatici în cadrul unei operațiuni desfășurate peste noapte în Gaza, relatează Sky News .

Criza apei din Gaza este o problemă de zeci de ani. În 2017, agenția ONU pentru copii, UNICEF, a declarat că 95% din apa din singurul bazin din Gaza era „improprie pentru consumul uman”, din cauza extracției excesive, infiltrării apei de mare și contaminării cu apele uzate.

În 2021, aproximativ 90% din apa din Gaza a provenit din fântâni de apă subterană care extrăgea apă din acvifer, potrivit Autorității Palestiniene pentru Apă. Restul de 10% au provenit în mare parte de la uzinele de desalinizare și de la compania națională de apă din Israel, Mekorot, prin trei conducte.

Dar de la începutul verii, fântânile municipale și instalațiile de desalinizare din Gaza (dintre care două din trei funcționează) au funcționat în medie cu aproximativ 15% și, respectiv, 22% capacitate, conform analizei CNN a datelor WASH Cluster.

Lipsa cronică de apă va agrava „toată fragilitatea existentă” în rândul populației, potrivit Tanya Haj-Hassan, un medic pediatru de terapie intensivă care lucrează cu Médecins Sans Frontières (MSF).

Stresul războiului asociat cu deficitul de apă crește riscul de naștere prematură și cheaguri de sânge pentru femeile însărcinate din Gaza, a spus Haj-Hassan. Femeile care alăptează nu produc suficient lapte pentru nou-născuți, ceea ce poate cauza malnutriție.

The post Copiii beau din bălți și se plimbă prin canalizări, în timp ce Israelul lovește sistemele de apă din Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri