Consiliul Superior de Medicină Legală anunţă că nu este de acord cu multe dintre noile modificări aduse recent Codului rutier, despre care susţin că ”aduc atingere” prestigiului instituţiei medico-legale, dar şi unor drepturi fundamentale.
Consiliul superior de medicină legală a transmis, duminică după-amiază, un comunicat în care precizează că nu a fost consultat cu privire la prevederile OUG 84 / 2024 şi anunţă că nu este de acord cu multe dintre prevederile actului normativ.
Ordonanţa introduce obligaţii pentru personalul medical care nu sunt prevăzute în curricula de pregătire, susține instituția.
Legiştii afirmă că realizarea de teste în afara sistemului medico-legal duce la rezultate improprii, care vor fi extrem de contestate şi contestabile, întrucât stabileşte un dublu standard.
Medicii legişti apreciază că multe alimente sau medicamente uzuale conţin substanţe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să afecteze capacitatea de conducere a maşinilor.
În acest sens, ei dau exemplul codeinei, utilizată împotriva tusei, despre care susţin că va da reacţii pozitive la teste pentru opiacee.
Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testele toxicologice, precizează legiștii.
Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule.
De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee.
Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule.
În plus, realizarea lor în afara sistemului medico-legal duce la rezultate improprii, care pot fi contestate.
Referitor la ideea de a organiza centre de testare în cadrul MAI, Consiliul Superior de Medicină Legală afirmă că ar dura ani de zile, ar necesita investiţii majore şi angajări de personal, dar ar duce şi la imposibilitatea atacării rezultatelor obţinute – având în vedere că aceeaşi instituţie face şi constatatea iniţială şi rezultatul de confirmare.
The post Consiliul Superior de Medicină Legală nu este de acord cu noile modificări aduse Codului rutier. „Macul, dar și multe medicamente, precum codeina, vor da reacții pozitive” appeared first on tvrinfo.ro.