Gusturi îndrăzneţe şi tehnici inovative au fost folosite la cel mai cunoscut târg din industria ingheţatei, organizat în Italia. Peste 8.000 de gelatieri și antreprenori în domeniu au venit să afle rețete noi pentru cel mai iubit desert din lume. Nu au lipsit concursurile şi demonstraţiile, iar printre cei prezenţi la Longarone s-au numărat şi români.
La Longarone, o localitate din regiunea Veneto, cei mai renumiţi gelatieri din lume au prezentat ultimele noutăţi în domeniu. Printre participanţi s-a numărat şi o româncă stabilită în Italia, care la 45 de ani a decis să devină gelatier. Acum este consultant pentru mai multe gelaterii din lume.
Ea a dezvăluit care a fost cea mai ciudată îngheţată pe care a preparat-o:
Elena Ştefania Alecu, gelatier: Cu brânză gorgonzola şi piper sălbatic de Madagascar. Era nu bună, foarte bună! Şi făcută cu azot lichid.
De la târg nu au lipsit antreprenori români, care au gelaterii în ţară.
Sincron Sorin Răileanu, proprietar gelaterie în Focşani: Lumea a început să înţeleagă diferenţa între îngheţată şi gelato, un lucru îmbucurător pentru noi, care ne-am chinuit ani buni ca să îi facem să înţeleagă şi să facă diferenţa, şi cel puţin la noi, în Focşani, lumea chiar apreciază produsul şi avem o clientelă fidelă să spunem.
La târg a avut loc și concursul pentru îngheţata dedicată Olimpiadei de iarnă 2026, de la Milano-Cortina. Câştigătoarea din acest an este o tânără de 26 de ani, din Padova, care a îmbinat 3 gusturi.
Vanessa Piantari, câştigătoarea concursului „Gelato per le Olimpiadi”: Primul este crema de brânză ricotta, al doilea este grappa din pin de munte şi apoi o miere de castan. Mierea la final, pentru că spală, între ghilimele, gura şi lasă un gust proaspăt.
Înghețata artizanală are și o zi Europeană, sărbătorită pe 24 martie, singura zi pe care Parlamentul European o dedică unui aliment. Italienii vor să coopteze mai multe ţări în proiect, printre care şi România.
Sincron Domenico Belmonte, preşedinte Artglace: Sărbătoreşti în acea zi cu un eveniment în propria gelaterie, sau, nu ştiu, inviţi copiii de la câteva şcoli să sărbătorească ziua europeană a îngheţatei artizanale, printr-un eveniment de binefacere, sau pur şi simplu făcând un gust, am făcut gustul dedicat acestei zile. Aşadar e o modalitate de a fi împreună măcar o dată pe an, virtual, în toate ţările europene.
The post Concurs pentru îngheţata dedicată Olimpiadei de iarnă 2026, la un târg specializat din Italia. Au participat și producători din România appeared first on tvrinfo.ro.