Comasarea alegerilor. Coaliția de guvernare încearcă să ajungă luni la o înțelegere. Cea mai vehiculată variantă: pe 9 iunie să aibă loc localele şi europarlamentarele

Share

Coaliția mai face o încercare pentru a stabili calendarul unor eventuale alegeri comasate. Luni va avea loc o nouă rundă de negocieri, după ce săptămâna trecută nu s-a ajuns la nicio înțelegere. În așteptarea discuțiilor, atât PSD, cât și PNL dau semnale prin declarații publice. Rareș Bogdan declară că sigur Nicolae Ciucă va fi candidatul partidului pentru Cotroceni, iar Sorin Grindeanu anunță că, la Timiș, PSD va merge cu candidați proprii.

PSD şi PNL își reconfigurează strategiile de negociere pentru mâine, când coaliția va încerca să ajungă la o înțelegere pe tema comasării alegerilor.

Și cum comasarea vine la pachet și cu o discuție mai largă despre poziționarea celor două partide în alegeri și campania electorală, au început și aici tatonările.

Unele surse susțin că PSD condiționează comasarea europarlamentarelor cu localele de susținerea PNL pentru candidatul social democrat la prezidențiale.

Public, răspunsul liberalilor e categoric.

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: „Noi vom avea candidat la prezidențiale, vom avea candidați pe toate pozițiile. (…) Pe panoplia de candidați, având în vedere că unul dintre ei nu are partid (…) Nicolae Ciucă e cel mai potrivit și pregătit să ocupe acea poziție, dar până atunci mai e cale lungă, mai avem niște bătălii de câștigat.”

Alte surse vorbesc despre ideea că, în marile orașe unde USR are primari, PSD și PNL ar putea susține un candidat comun, pentru a avea mai multe șanse.

Social-democrații nu par să meargă deocamdată în această direcție.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD: „Exclus ca PSD Timiș să susțină, dacă ar fi posibil sau s-ar întâmpla un asemenea scenariu de candidaturi comune, ca să spun așa, este exclus ca PSD Timiș să fie de acord să susțină doar candidați de la PNL. Exclus”.

Acum, fiecare partid încearcă să își maximizeze șansele pentru a câștiga cât mai mult în alegeri.

Adrian Zăbavă, analist politic: „Pare că de o parte, cea a Partidului Social Democrat, se dorește mai mult o înțelegere totală, de sus până jos, în ceea ce privește atât calendarul electoral, cât și candidaturile. De ce? Pentru că PSD face o concesie importantă PNL-ului cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale și PSD, dacă dă asta partenerilor din coaliție, vrea să primească la schimb niște lucruri importante. Mi-e imposibil să cred că, așa cum arată situația politică astăzi, dar totodată și trecutul politic românesc de după ’89, PSD poate renunța la a avea un candidat la alegerile prezidențiale astăzi.”

Cea mai vehiculată variantă de comasare a alegerilor este ca pe 9 iunie să aibă loc și localele şi europarlamentarele.

Se ia în calcul și o comasare a parlamentarelor cu unul dintre cele două tururi ale prezidențialelor.

The post Comasarea alegerilor. Coaliția de guvernare încearcă să ajungă luni la o înțelegere. Cea mai vehiculată variantă: pe 9 iunie să aibă loc localele şi europarlamentarele appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri