CNN: SUA s-au pregătit „riguros” pentru un potențial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârșitul anului 2022. Încercuirea soldaților Moscovei, posibil declanșator

Share

Statele Unite ale Americii s-au pregătit pentru cel mai negru scenariu în Ucraina, relevă CNN. La sfârșitul anului 2022, SUA au început „să se pregătească riguros” pentru o eventuală lovitură a Rusiei asupra Ucrainei cu o armă nucleară, în ceea ce ar fi fost primul atac nuclear după Hiroshima și Nagasaki, au confirmat pentru CNN doi înalți oficiali ai administrației de la Washington.

Administrația Biden a fost îngrijorată în mod special de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau pe câmpul de luptă.

Jim Sciutto,  fost oficial guvernamental și corespondent șef pentru securitate națională pentru CNN, a relatat pentru prima dată în 2022 că oficialii americani erau îngrijorați de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică. În noul său volum „The Return of Great Powers”, care va fi publicat săptămâna viitoare, dezvăluie detalii exclusive despre nivelul fără precedent al planificării de contingență efectuate pe măsură ce membrii de rang înalt ai administrației Biden au devenit din ce în ce mai alarmați de situație.

„Asta e ce ne-a demonstrat conflictul, așa că am crezut și cred că este dreptul nostru să ne pregătim cu rigurozitate și să facem tot ce este posibil pentru a evita ca acest lucru să se întâmple”, i-a declarat lui Sciutto un prim înalt oficial al administrației.

Ceea ce a determinat administrația Biden să ajungă la o evaluare atât de surprinzătoare nu a fost un singur indicator, ci o colecție de evoluții, analize și – aspect crucial – noi informații extrem de sensibile.

Teama administrației, a explicat un al doilea oficial de rang înalt, „nu a fost doar ipotetică – s-a bazat și pe unele informații pe care le-am cules”.

„Trebuia să planificăm astfel încât să fim în cea mai bună poziție posibilă în cazul în care acest eveniment, care nu mai era de neconceput, ar fi avut loc”, a adăugat această a doua sursă.

De la sfârșitul verii, până în toamna anului 2022, Consiliul Național de Securitate a convocat o serie de reuniuni pentru a pune la punct planuri de urgență „în cazul în care fie exista un indiciu foarte clar că erau pe cale să acționeze cumva, să atace cu o armă nucleară, fie, dacă pur și simplu făceau asta, pentru a stabili cum am răspunde, cum am încerca să prevenim sau să descurajăm acest lucru”, a declarat primul înalt oficial al administrației consultat de jurnalistul CNN.

„Nu cred că mulți dintre noi, când ne-am început activitatea, ne așteptam să petrecem prea mult timp pregătindu-ne pentru un scenariu care, în urmă cu câțiva ani, se credea că aparține unei epoci trecute”, a admis această sursă din administrație.

Încercuirea de către trupele ucrainene a soldaților ruși, un potențial declanșator

Sfârșitul verii anului 2022 s-a dovedit a fi o perioadă devastatoare pentru forțele rusești din Ucraina.

Ucrainenii înaintau spre Khersonul ocupat de ruși în sud. Orașul fusese cea mai mare pradă a Rusiei de la invazie. Acum, era în pericol de a fi pierdut în urma contraofensivei ucrainene. În mod crucial, pe măsură ce forțele ucrainene avansau, întregi unități rusești erau în pericol de a fi încercuite.

Opinia în interiorul administrației era că o astfel de pierdere catastrofală ar putea fi un „potențial declanșator” pentru utilizarea armelor nucleare.

„Dacă un număr semnificativ de forțe rusești erau depășite – dacă viețile lor erau spulberate – asta constituia un fel de precursor al unei potențiale amenințări directe la adresa teritoriului rusesc sau a statului rus”, a declarat primul înalt oficial al administrației.

„În Kherson, în acel moment, existau tot mai multe semne că liniile rusești s-ar putea prăbuși. Zeci de mii de soldați ruși erau potențial vulnerabili”.

Rusia pierdea teren în interiorul teritoriului suveran ucrainean, nu în interiorul Rusiei. Dar oficialii americani erau îngrijorați de faptul că președintele rus Vladimir Putin vedea lucrurile altfel. El spusese poporului rus că Kherson făcea acum parte din Rusia însăși și, astfel, ar putea percepe o pierdere devastatoare acolo ca pe o amenințare directă la adresa sa și a statului rus.

„Evaluarea noastră a fost de ceva timp că unul dintre scenariile în care ar fi avut în vedere utilizarea armelor nucleare [includea] lucruri precum amenințări existențiale la adresa statului rus, amenințări directe la adresa teritoriului rus”, a declarat primul oficial de rang înalt al administrației.

Într-o astfel de evaluare, Rusia putea vedea un atac nuclear tactic ca pe un mijloc de descurajare în fața pierderilor suplimentare de teritorii din Ucraina, precum și împotriva oricărui potențial atac chiar asupra Rusiei.

Un atac sub steag fals

În același timp, aparatul de propagandă al Rusiei a pus în circulație o nouă poveste falsă despre o bombă murdară ucraineană, de care oficialii americani se temeau că ar putea fi folosită ca acoperire pentru un atac nuclear rusesc.

În octombrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dat o serie de telefoane oficialilor din domeniul apărării din SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia, spunându-le că Kremlinul era „îngrijorat de posibilele provocări ale Kievului, care implică utilizarea unei bombe murdare”.

Oficialii americani și alți oficiali occidentali au respins avertismentele rusești.

Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU a transmis o scrisoare Națiunilor Unite, în care detalia aceeași presupusă amenințare. Oficialii ruși au afirmat că Ucraina ar construi și ar detona o bombă murdară împotriva forțelor rusești și apoi ar da vina pe Rusia pentru atac.

Oficialii americani au respins avertismentele rusești, dar s-au temut de motivația din spatele lor.

„Mesajele publice rusești au venit foarte din senin cu privire la potențialul ca Ucraina să folosească o bombă murdară, ipoteză care știam că nu se baza pe realitate”, a mai declarat primul oficial de rang înalt al administrației consultat de CNN. „Mai îngrijorător” pentru acest oficial a fost faptul că rușii ar fi spus aceste lucruri „fie ca un pretext pentru a face ceva nebunesc, fie ca o acoperire pentru ceva ce ei înșiși căutau să facă”. „Așa că a fost destul de alarmant”.

Dar a mai existat o piesă care a ridicat aceste îngrijorări la un nou nivel.

Agențiile de informații occidentale primiseră informații potrivit cărora existau acum comunicări între oficiali ruși ce discutau în mod explicit despre un atac nuclear.

După cum a descris primul oficial de rang înalt al administrației, existau „indicii pe care le preluam prin alte mijloace că acesta era cel puțin un subiect de discuție la nivelurile inferioare ale sistemului rusesc”.

Accesul SUA la comunicațiile interne rusești se dovedise eficient și înainte. În perioada premergătoare invaziei din Ucraina, SUA au interceptat comandanți militari ruși care discutau despre pregătirile pentru invazie. Comunicările au făcut parte din evaluarea serviciilor de informații americane, evaluare ce s-a dovedit ulterior exactă – invazia era iminentă.

„Nu este niciodată o evaluare tranșantă, în alb și negru”, a explicat primul înalt oficial al administrației. „Dar nivelul de risc părea să crească, dincolo de unde fusese în orice alt moment”.

Indiciile SUA

În niciun moment SUA nu au detectat informații care să indice că Rusia ar fi luat măsuri pentru a-și mobiliza forțele nucleare în vederea unui astfel de atac.

„În mod evident, am acordat o mare prioritate urmăririi și am avut o anumită capacitate de a urmări astfel de mișcări ale forțelor sale nucleare”, a declarat același înalt oficial al administrației. „Și în niciun moment nu am văzut vreun indiciu al tipurilor de măsuri pe care ne-am fi așteptat să le ia dacă ar fi mers pe calea utilizării armelor nucleare”.

Cu toate acestea, oficialii americani nu erau siguri că vor ști dacă Rusia deplasează arme nucleare tactice.

Spre deosebire de armele nucleare strategice, capabile să distrugă orașe întregi, armele nucleare tactice sau cele pentru câmpul de luptă sunt suficient de mici pentru a fi mutate în liniște și pot fi lansate din sisteme convenționale deja desfășurate pe frontul ucrainean.

„Dacă lucrul pe care aveau de gând să îl facă era să folosească o armă nucleară tactică, în special o armă nucleară tactică cu randament foarte scăzut și dacă aveau de gând să folosească doar una sau un număr foarte mic, nu era sută la sută clar pentru noi că am fi știut neapărat”, a precizat acest înalt oficial.

Mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației au participat la o informare urgentă. Secretarul de stat Antony Blinken a comunicat îngrijorările SUA „foarte direct” ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit unor înalți oficiali ai administrației.

Președintele șefului Statului Major interarme, generalul Mark Milley, l-a sunat pe omologul său rus, generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ruse. Potrivit unui oficial american de rang înalt, președintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA, Bill Burns, să vorbească cu Serghei Narîșkin, șeful serviciului de Informații externe al Rusiei, în Turcia, pentru a-i transmite îngrijorarea SUA cu privire la desfășurarea unui atac nuclear și pentru a evalua intențiile Rusiei.

De asemenea, SUA au colaborat îndeaproape cu aliații săi atât pentru a elabora planuri de urgență în cazul unui atac nuclear rusesc, cât și pentru a transmite avertismente părții ruse cu privire la consecințele unui astfel de atac.

„Am purtat o serie de conversații discrete cu aliații de bază”, a spus primul oficial de rang înalt al administrației. „Acesta este un semn distinctiv al întregii noastre abordări – faptul că suntem mai buni și mai puternici făcând aceste lucruri atunci când suntem total aliniați cu aliații noștri.”

India și China

În plus, SUA au încercat să obțină ajutorul celor care nu sunt aliați, în special China și India, pentru a descuraja Rusia de la un astfel de atac.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut nu a fost doar să le transmitem mesaje directe, ci să le îndemnăm cu tărie, să facem presiuni, să încurajăm alte țări, la care ar putea fi mai atenți, să facă același lucru”, i-a declarat lui Sciutto cel de-al doilea înalt oficial al administrației.

Potrivit oficialilor americani, acțiunile de apropiere și declarațiile publice ale liderului chinez Xi Jinping și ale premierului indian Narendra Modi au ajutat la evitarea unei crize.

„Credem că a arăta comunității internaționale îngrijorarea față de acest lucru, în special îngrijorarea țărilor cheie pentru Rusia și Sudul Global, a fost, de asemenea, un factor util, convingător și le-a demonstrat care ar putea fi costul tuturor acestor lucruri”, a declarat primul oficial de rang înalt al administrației.

În perioada care a trecut de la spaima nucleară de la sfârșitul anului 2022, Jim Sciutto a întrebat oficiali americani și europeni dacă au identificat amenințări similare. Pericolul s-a diminuat pe măsură ce războiul a intrat într-o perioadă de relativ impas în est.

Cu toate acestea, SUA și aliații săi rămân vigilenți.

„Am fost mai puțin îngrijorați de perspectiva iminentă din acea perioadă, dar nu este ceva care să fie vreodată departe de gândurile noastre”, a confirmat pentru CNN un înalt oficial american. „Continuăm să perfecționăm planurile și… nu este dincolo de domeniul posibilității ca în lunile următoare să ne confruntăm din nou cu un risc cel puțin în creștere.”

The post CNN: SUA s-au pregătit „riguros” pentru un potențial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârșitul anului 2022. Încercuirea soldaților Moscovei, posibil declanșator appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri