Cine este Andrei Belousov, propus de Putin pentru funcția de ministru al Apărării

Share

Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, relatează The Times.

În schimb, potrivit unui decret prezidenţial, Şoigu este numit secretar al Consiliului de Securitate rus, funcţie în care îl înlocuieşte pe influentul Nikolai Patruşev, fost director al FSB, considerat unul dintre „şoimii” regimului Putin.

Potrivit unui decret prezidenţial, Nikolai Patruşev a fost eliberat din funcţia de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Decretul corespunzător, semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, se referă la „Eliberarea lui Nikolai Platonovici Patruşev din funcţia de secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în legătură cu transferul său la un alt loc de muncă”.

Decretul intră în vigoare din ziua semnării sale.

Printr-un al decret al lui Putin, Serghei Şoigu a fost numit secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, în locul lui Patruşev.

De asemenea, potrivit propunerilor prezidenţiale primite de Consiliul Federaţiei, Şoigu este înlocuit la conducerea Ministerului Apărării de Andrei Belousov.

În guvernul anterior, Andrei Belousov, propus pentru Ministerul Apărării, a fost prim-viceprim-ministru.

Cine este Andrei Belousov

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.

Schimbarea lui Serghei Şoigu, care era în funcţia de ministru al Apărării din 2012 şi era considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin, intervine după doi ani şi câteva luni de război cu Ucraina, timp în care armata, mai ales la începutul invaziei, a fost criticată pentru lipsa de echipamente, coordonare şi profesionalism. În acest timp, Putin s-a confruntat cu o revoltă eşuată a mercenarilor Wagner, al căror şef, Evgheni Prigojin, avea o adversitate personală faţă de Serghei Şoigu.

De curând, Ministerul rus al Apărării a fost zguduit de un scandal de corupţie la nivel înalt, implicându-l pe adjunctul lui Şoigu, Timur Ivanov, ceea ce a generat semne de întrebare, întrucât era binecunoscută averea sa afişată de ani de zile. Unii analişti s-au gândit că ar putea fi vorba de o luptă între clanuri rivale sau chiar de un semn al schimbării lui Şoigu din funcţie.

Putin supervizează resursele de război

Premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin, a cărui numire pentru un nou mandat, propusă vineri de Vladimir Putin, a fost confirmată de Duma de Stat, a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, cu excepţia responsabililor pentru forţele de securitate şi a ministrului de externe. Potrivit Constituţiei ruse, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei. Vladimir Putin îi propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se consultă cu camera superioară a parlamentului – Consiliul Federaţiei.

Potrivit comunicatului publicat duminică de Consiliul Federaţiei, Vladimir Putin a trimis aceste propuneri. Dacă Şoigu nu mai figurează la Ministerul Apărării, în schimb ministrul de externe, Serghei Lavrov, un alt aliat de cursă lungă a liderului de la Kremlin, rămâne în fruntea diplomaţiei ruse, pe care o conduce de două decenii. La rândul lui, Vladimir Putin este la conducerea Rusiei de 25 de ani.

Remanierea guvernamentală de la Moscova a fost adusă de învestirea ca preşedinte, pentru un al cincilea mandat, al lui Vladimir Putin, care a avut loc la începutul săptămânii. Ca o noutate adusă de remaniere, în noul guvern, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Până acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important.

Ce spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului

„Nikolai Platonovici Patruşev a fost eliberat din funcţia de secretar al Consiliului de Securitate în legătură cu transferul la un alt loc de muncă – el continuă să lucreze, iar în următoarele zile vă vom informa unde îşi va continua activitatea Nikolai Platonovici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat, duminică seara, de Reuters.

În noul guvern al lui Mişustin, fiul lui Nikolai Patruşev, Dmitri, care deţinea portofoliul agriculturii, a fost urcat la rangul de vicepremier. Rămâne de văzut ce post i se va rezerva influentului său tată.

„Ministerul Apărării va trebui să fie absolut deschis la inovaţie, la introducerea tuturor ideilor avansate”, a comentat Peskov schimbarea de la acest minister. „Prin urmare, preşedintele a ales candidatura lui Belousov”, a explicat el, în condiţiile în care Belousov este legat profesional de domeniul ştiinţei.

Lavrov, Gherasimov și Bortnikov

Şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, care supervizează personal războiul din Ucraina, rămâne în funcţie, a declarat Kremlinul.

La fel, şi şefii spionajului rus, au fost păstraţi în funcţie. Directorul FSB (serviciul federal de securitate) rămâne Aleksandr Bortnikov, în timp ce la conducerea spionajului extern (SVR) este menţinut Serghei Narîşkin.

Alte posturi-cheie şi ocupanţii lor sunt:

Şeful Gărzii Naţionale a Rusiei – Viktor Zolotov

Serviciul Federal al Gărzilor (FCO) – Dmitri Kocinev

Ministrul de externe – Serghei Lavrov

Ministrul de interne – Vladimir Kolokolţev

Prim-vicepremier – Denis Manturov

Vicepremierul care supervizează energia şi economia – Aleksandr Novak

Viceprim-ministrul care se ocupă de agricultură şi ecologie – Dmitri Patruşev

Viceprim-ministrul care supraveghează transporturile – Vitali Saveliev

Ministrul agriculturii – Oksana Lut (a fost Dmitri Patruşev)

Ministrul de finanţe – Anton Siluanov

Ministrul economiei – Maksim Reşetnikov

Ministrul energiei – Serghei Ţivilev (a fost Nikolai Şulghinov)

Ministrul comerţului şi industriei – Anton Alihanov (a fost Denis Manturov).

The post Cine este Andrei Belousov, propus de Putin pentru funcția de ministru al Apărării appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri