Bere, chipsuri, energizante, băuturi carbogazoase. Sunt achiziții făcute de cei de la Casa Unirea, compania națională destinată sprijinirii fermierilor români. Surse judiciare spun că inspectorii Corpului de control al Ministerului Agriculturii ar fi depistat societăți comerciale înființate special pentru a face comerț cu Casa Unirea. Ministrul Agriculturii a cerut un control intern și, în funcție de rezultat, va sesiza instituțiile abilitate.
Ministrul Agriculturii spune că se fac verificări la Casa Unirea chiar la solicitarea celor care se află în fruntea companiei de stat.
Ar fi fost semnalate nereguli în privința unor achiziții și relații cu anumite societăți comerciale.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) și Consiliul de administrație mi-au adus la cunoștință, am trimis Corpul de control și bineînțeles că vă voi pune la dispoziție raportul Corpului de control și sigur voi lua măsurile cele mai dure, inclusiv dacă sunt nereguli, transmiterea către autoritățile competente.”
Potrivit informațiilor furnizate de sursele TVR, la controlul intern s-ar fi depistat produse care nu se înscriu în profilul companiei – sucuri, bere, chipsuri și cafea. Sumele cheltuite sunt de ordinul sutelor de mii de lei.
La acestea se adaugă și achiziții de legume din străinătate, precum roșii, ardei și usturoi.
Adrian Negrescu, analist financiar: „Casa Unirea trebuia să fie o afacere prin care producătorii agricoli locali să intre mai ușor în magazine, să-și vândă producția și practic să reziste în condițiile în care importurile reprezintă, din păcate, o alternativă din ce în ce mai interesantă pentru hipermarketuri. Casa Unirea e o afacere născută moartă, pentru că nu a avut un plan de afaceri foarte bine definit, n-a avut specialiștii care să-i determine practic un argument în piața asta extrem de competitivă.”
Inspectorii Corpului de control au remarcat legături care ar ridica semne de întrebare. De exemplu, relația dintre două societăți și Casa Unirea: ”Pe parcursul parteneriatului celor două societăţi cu Casa Unirea, una fiind vânzător către Casa Unirea, iar cealaltă cumpărător de la Casa Unirea, comenzile au decurs la modul în care firma cumpărătoare solicita de la Casa Unirea marfă de la societatea vânzătoare.”
Surse autorizate spun că, deși Casa de comerț Unirea a plătit la timp produsele, are sume mari de recuperat de la firme private.
Lidia Moise, analist economic: „Așa cum arată acum, cu pierderi extraordinar de mari, probabil care vor depăși un milion de euro, pare puțin când te gândești la economia de stat a României. Însă în realitate sunt bani foarte mulți, de ce, pentru că această companie a statului, pe care statul pare a fi creat-o pentru sau a dorit să o creeze pentru a-i ajutora pe agricultori, în realitate s-a transformat într-un instrument al beneficiilor pe care și le pot oferi reciproc cei inițiați în această afacere.”
Aceleași surse autorizate spun că peste 10 societăți care au colaborări comerciale cu Casa Unirea ar fi fost înființate în a doua jumătate a anului 2022 sau chiar mai înainte, dar fără să aibă activitate.
Inspectorii trebuie să verifice și profilul unor astfel de firme, care nu ar fi conex cu activitatea companiei de stat.
The post Chipsuri, energizante, carbogazoase, cafea, „tradiționalele” produse achiziționate de Casa Unirea, înființată pentru cumpărarea mărfii de la fermierii români appeared first on tvrinfo.ro.