Cel puțin 22 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament, în apropierea sediului Crucii Roșii din Gaza. ”Aceste incidente pun în pericol viețile personalului umanitar”

Share

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că 22 de persoane au fost ucise într-un bombardament care a avariat sediul său din Gaza, înconjurat de sute de palestinieni strămutați care trăiesc în corturi, potrivit The Guardian.

Ministerul Sănătății din teritoriul condus de Hamas a declarat că au existat 25 de morți și 50 de răniți în bombardament, pe care l-a atribuit Israelului. Ministerul a declarat că bombardamentele israeliene de vineri au „vizat corturile persoanelor strămutate din zona al-Mawasi”, care se află în jurul bazei CICR.

Martorii au declarat pentru Associated Press (AP) că unii oameni au fost uciși în timp ce mergeau să îi ajute pe alții care au intrat în panică după un bombardament inițial.

CICR nu a precizat cine a tras „proiectilele de calibru mare”, dar într-o declarație pe platforma de social media X a afirmat că proiectilele „au deteriorat structura sediului CICR”.

Organizația a declarat că 22 de cadavre și 45 de răniți au fost duși la un spital de campanie al Crucii Roșii din apropiere după bombardament și că există „rapoarte privind alte victime”.

Al-Mawasi a fost desemnată drept „zonă sigură” umanitară de către Israel și mii de oameni au fugit acolo în urma atacului Israelului asupra orașului Rafah din sud.

Potrivit lui Ahmed Radwan, un purtător de cuvânt al Apărării civile din Rafah, martorii le-au spus salvatorilor că bombardamentele au avut loc în două locuri din zona de coastă, care este plină de corturi improvizate.

Peste 6.000 de familii palestiniene şi-au pierdut mamele în războiul din Fâşia Gaza, potrivit ONU

Ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza a lăsat peste 6.000 de familii palestiniene fără mamele lor, numărul femeilor ucise crescând cu fiecare zi care trece, a avertizat vineri reprezentanta ONU pentru femei în Palestina, Maryse Guimond, potrivit agenţiei EFE.

AP a declarat că locațiile atacurilor furnizate de Apărarea Civilă păreau să fie chiar în afara zonei de siguranță.

Armata israeliană a declarat că episodul este în curs de examinare, dar că „nu există niciun indiciu că o lovitură a fost efectuată de IDF” în interiorul zonei de siguranță. Aceasta nu a furnizat detalii cu privire la episod și nu a precizat care ar fi putut fi țintele vizate.

Israelul a bombardat anterior locații din apropiere de al-Muwasi, o zonă rurală fără apă sau sisteme de canalizare și unde palestinienii trăiesc în condiții dramatice.

Două tancuri au urcat pe un deal care supraveghează Mawasi și au trimis mingi de foc care au lovit corturile oamenilor săraci strămutați în zonă„, a declarat un locuitor agenției de știri Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Alți martori ale căror rude au murit într-unul dintre bombardamentele de lângă spitalul de campanie al Crucii Roșii au declarat pentru AP că forțele israeliene au tras o a doua rafală care a ucis oameni care au ieșit din corturile lor.

Atacul a început cu o lovitură care a produs doar o bubuitură și o lumină puternică, a declarat Mona Ashour, care și-a pierdut soțul după ce acesta s-a dus să investigheze ce se întâmplă.

„Eram în cortul nostru și au lovit cu o bombă lângă corturile Crucii Roșii, iar soțul meu a ieșit la primul sunet”, a declarat Ashour, stăpânindu-și lacrimile în timp ce strângea în brațe o fetiță în fața spitalului Nasser din Khan Younis, în apropiere. „Și apoi au lovit cu a doua, care era puțin mai aproape de intrarea Crucii Roșii”, a spus ea.

Hasan al-Najjar a declarat că fiii săi au fost uciși în timp ce ajutau oamenii care au intrat în panică după primul atac.

Cei doi fii ai mei s-au dus după ce au auzit femeile și copiii țipând”, a spus el la spital. „S-au dus să salveze femeile, iar ei au lovit cu al doilea proiectil, iar fiii mei au fost martirizați. Au lovit locul de două ori”.

”Aceste incidente pun în pericol viețile personalului umanitar”

Atacul are loc la mai puțin de o lună după ce un bombardament israelian a declanșat un incendiu mortal care a distrus o tabără pentru palestinieni strămutați în sudul Gazei, stârnind indignarea internațională generală – inclusiv din partea unora dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului – cu privire la ofensiva militară care se extinde în Rafah.

CICR a declarat: „Proiectile de calibru greu au aterizat la câțiva metri de biroul și reședințele Comitetului Internațional al Crucii Roșii vineri după-amiază. Tragerea atât de periculos de aproape de structurile umanitare, ale căror locații sunt cunoscute de părțile la conflict și care sunt clar marcate cu emblema Crucii Roșii, pune în pericol viața civililor și a personalului Crucii Roșii”, a adăugat organismul.

„Acest incident grav de securitate este unul dintre mai multe în ultimele zile. Anterior, gloanțele au ajuns la structurile CICR”, a spus acesta. „Deplângem aceste incidente care pun în pericol viețile personalului umanitar și a civililor

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că, în total, cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși vineri în loviturile israeliene din Gaza. Peste 37.400 de persoane au fost ucise în ofensiva israeliană din ultimele nouă luni, potrivit autorităților sanitare palestiniene, alte mii fiind îngropate sub dărâmături și zeci de mii fiind rănite. Aproape întreaga populație de peste 2 milioane de oameni a rămas fără adăpost și în mizerie.

Ministrul grec de Externe: Europa trebuie să găzduiască copiii afectaţi de război din Gaza

Europa are datoria de a găzdui copiii răniți și traumatizați de războiul din Gaza atâta timp cât conflictul continuă, a declarat miercuri ministrul grec de Externe George Gerapetritis, transmite Reuters.

CICR a făcut apeluri tot mai disperate către Israel și Hamas să respecte dreptul internațional și să protejeze civilii prinși în mijlocul conflictului care a izbucnit odată cu atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Solicitând ambelor părți să facă mai mult pentru a proteja civilii „indiferent de partea în care se află”, președintele CICR, Mirjana Spoljaric, a declarat că aceasta este „linia dintre umanitate și barbarie”.

The post Cel puțin 22 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament, în apropierea sediului Crucii Roșii din Gaza. ”Aceste incidente pun în pericol viețile personalului umanitar” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri