Cel mai lung experiment din lume. A început în urmă cu 100 de ani

Share

Astăzi vrem să vă întrebăm dacă știți care este cel mai lung experiment din lume? Au trecut aproape 100 de ani de când a fost lansat și încă nu s-a încheiat.

Mai exact, în 1927, un profesor de la Universitatea din Queensland, Australia, a vrut să demonstreze că unele substanțe care par solide sunt, de fapt, lichide extrem de vâscoase.

Experimentul cu picătura de smoală este unul dintre cele mai lungi experimente științifice din lume. Cu toții știm cum arata smoala, care este un derivat al cărbunelui, însă de asemenea, știm cu toții că acest produs este solid la temperatura camerei.

Ei bine, de aici a pornit totul, în 1927, când profesorul de la Universitatea australiana, a luat smoala, a încălzit-o și apoi a turnat-o într-un vas cu gât îngust, într-o pâlnie, apoi a lăsat-o să se întărească timp de trei ani.

După aceasta, gâtul pâlniei a fost tăiat, permițând smoalei să curgă încet la temperatura camerei. În pofida aparenței sale solide, smoala a început să se miște, surprinzând pe toți cei care o urmăreau.

Din păcate, profesorul care a început acest experiment nu a mai trăit să vadă căderea vreunei picături, însă acest lucru s-a întâmplat…în 1938, adică 11 ani mai târziu de când a început experimentul.

De atunci au mai căzut câteva picături, cam una la fiecare deceniu, captând atenția comunității științifice și a publicului. Fiecare picătură care cade continuă să fie un moment fascinant și un test al răbdării în știință.

Calculele arată că smoala este mai vâscoasă decât apa de 230 de miliarde de ori. Enorm spun specialiștii, iar în comparație cu mierea de albine, cifrele ajung la 23 de milioane de ori mai vâscoasă, smoala, bineînțeles.

Este un experiment fascinant, atât pentru simplitatea sa, cât și pentru durata impresionantă, fiind un punct de referință în fizică și în studiul materialelor. Ce este și mai interesant este că odată cu avansul tehnologiei, deși vâscozitatea smoalei e aceeași ca acum 100 de ani, totul se transmite live. Vedem aici pâlnia din 1927, vedem lângă picăturile formate de-a lungul timpului și un ceas.

Oricine vrea să urmărească ce se întâmplă cu smoala și are răbdare sau poate vrea să facă măsurători pe imagini suprapuse, poate intra pe site-ul universității. Camera video nu se oprește niciodată.

Acesta este cel mai lung experiement din lume, deține recordul pentru cea mai mare longevitate și a fost înscris bineînțeles și în Cartea Recordurilor.

The post Cel mai lung experiment din lume. A început în urmă cu 100 de ani appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri