A venit toamna şi ne gândim la bolile de sezon: răceli, gripe şi de ce nu, COVID, care înregistrează deja o creștere a numărului de cazuri. O alimentație sănătoasă poate ţine boala la distanţă.
Dieta mediteraneană, cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății generale, este acum analizată și pentru potențialul său de a reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, dar și cu alte virusuri, precum cele care produc răceli sau gripă.
Dieta mediteraneană este recunoscută pentru bogăția sa în fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, ulei de măsline și pește, cu un consum redus de carne roșie și zaharuri adăugate.
Beneficiile acestei diete sunt multiple, de la reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2 până la prevenirea obezității. Datorită acestor efecte pozitive, dieta mediteraneană a fost desemnată de multe ori drept cea mai bună dietă din lume, inclusiv de către U.S. News & World Report.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitas Sumatera Utara și citat de hotnews.ro sugerează că această dietă ar putea avea un rol important și în prevenirea COVID-19. Cercetătorii au analizat date din alte șase studii observaționale, implicând peste 55.000 de participanți, și au concluzionat că persoanele care urmează dieta mediteraneană au un risc mai scăzut de a dezvolta COVID-19.
Totuși, autorii subliniază că rezultatele ar trebui interpretate cu prudență, deoarece variabilitatea datelor sugerează că alți factori individuali pot influența aceste concluzii. Dieta mediteraneană este bogată în alimente cu efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot modula răspunsul imunitar. Uleiul de măsline, peștele gras și fructele și legumele bogate în vitamine și minerale esențiale pentru imunitate sunt doar câteva exemple de alimente incluse în această dietă, care susțin un sistem imunitar sănătos.
Deși dieta mediteraneană poate juca un rol în prevenirea bolilor, experții subliniază că nu ar trebui să ne bazăm doar pe alimentație pentru a ne proteja împotriva virusurilor. Vaccinarea și utilizarea măștilor rămân esențiale în combaterea COVID-19.
Pentru cei interesați să își crească imunitatea prin alimentație, o dietă echilibrată și variată, bogată în vitamine și minerale, rămâne cea mai bună strategie. Cu toate acestea, suplimentele alimentare nu ar trebui să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată, avertizează nutriționiștii.
The post Cei ce au o dietă mediteraneană au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Covid-19 appeared first on tvrinfo.ro.