Ce prevede acordul în domeniul energiei verzi semnat la București de România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria

Share

Acordul pentru energia verde semnat, sâmbătă, la Bucureşti, între guvernele din România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră de aproape 1.200 de kilometri, care va fi realizat în şase ani.

La ceremonia de semnare a acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, care are loc la Palatul Cotroceni, participă şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul  a fost semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi de premierii Georgiei, Irakli Garibashvili, României, Nicolae Ciucă, şi Ungariei, Viktor Orban, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Documentul este fundamentat pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, precizează sursa citată.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei..

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway, se mai precizează în comunicat.

Potrivit autorităţilor române, în momentul de faţă, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023.

În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru.
Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerţul regional de electricitate, va augmenta oportunităţile de export ale ţărilor producătoare de energie electrică şi va întări securitatea energetică în Europa şi în regiunea Caucazului de Sud”, precizează comunicatul de presă, transmis de Administraţia Prezidenţială.
Acordul cuprinde, de asemenea, direcţii concrete de cooperare, precum:
  • transportul şi furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan şi Georgia, către Europa;
  • aplicarea de noi tehnologii privind eficienţa energetică şi conservarea energiei;
  • activităţi în domeniile producţiei, transportului şi comerţului de energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • promovarea cooperării la nivelul autorităţilor şi al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Ultimile Stiri

Alte Stiri