Ce mesaj macabru transmite Kremlinul prin afișarea torturii în spațiul public

Share

Cei patru bărbați acuzați de comiterea celui mai sângeros atac terorist din Rusia ultimelor decenii au apărut duminică seară în fața unui tribunal din Moscova, bandajați și loviți. Unul dintre ei a intrat cu urechea parțial tăiată acoperită. Un altul se afla într-un scaun cu rotile portocaliu, cu ochiul stâng tumefiat, scrie The New York Times.

Mulți oameni din întreaga lume, inclusiv ruși, știau deja ce li s-a întâmplat. Începând de sâmbătă, videoclipuri cu bărbații torturați în timpul interogatoriilor au circulat pe scară largă pe rețelele de socializare, în ceea ce analiștii au numit o aparentă rundă de represalii după atacul asupra sălii de concerte pe care sunt acuzați că l-au comis vinerea trecută, în urma căruia au murit cel puțin 139 de persoane și alte 180 au fost rănite.

Una dintre cele mai tulburătoare înregistrări video arată cum unui inculpat, identificat ca fiind Saidakrami M. Rajabalizoda, i se taie o parte din ureche și este forțat să o mestece. O fotografie care circulă pe internet arat o baterie conectată la organele genitale ale unui alt individ, Shamsidin Fariduni, în timp ce era reținut.

Modul în care videoclipurile au început să circule nu a fost imediat clar, dar au fost răspândite de canale Telegram naționaliste, pro-război, care sunt considerate apropiate de serviciile de securitate rusești.

Deși cele mai sângeroase clipuri nu au fost difuzate la televiziunea de stat, tratamentul brutal aplicat inculpaților a fost clar. Iar decizia autorităților ruse de a-i prezenta public în instanță, într-un mod în care aproape nemaiîntâlnit până atunci, a fost menită să fie un semn de răzbunare și un avertisment pentru potențialii teroriști, au declarat analiștii.

În istoria recentă a Rusiei, videoclipurile de tortură nu au fost difuzate la televiziunea de stat, a declarat Olga Sadovskaia de la Comitetul împotriva torturii, o organizație rusă pentru drepturile omului.

„Au existat două intenții” în punerea în circulație a videoclipurilor, a spus Sadovskaia. „În primul rând, pentru a arăta oamenilor care ar putea plănui un alt atac terorist ce li s-ar putea întâmpla și, în al doilea rând, pentru a arăta societății că există răzbunare pentru tot ceea ce au suferit oamenii în acest atac terorist”.

Noile metode de a purta un război

Ea și alți analiști au spus că etalarea flagrantă a celor torturați a demonstrat altceva: măsura în care societatea rusă a devenit militarizată și tolerantă față de violență, de când a început războiul din Ucraina.

„Acesta este un semn care arată cât de departe am ajuns cu acceptarea noilor metode de a purta un război”, a declarat Andrei Soldatov, un expert în serviciile de securitate rusești.

Sondajele internaționale au arătat că societățile tolerează violența împotriva persoanelor pe care le percep ca fiind cei mai răi infractori, inclusiv teroriști, criminali în serie și autorii de infracțiuni violente împotriva copiilor.

Cu toate acestea, Sadovskaia a declarat că videoclipurile difuzate la televiziune reprezintă un nou nivel pentru statul rus.

„Statul și autoritățile demonstrează că violența este acceptabilă, că normalizează torturarea unui anumit subiect”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat luni să comenteze acuzațiile de tortură în timpul unui briefing cu jurnaliștii. Însă fostul președinte Dmitri Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat: „Bravo celor care i-au prins”.

„Să-i omorâm? Ar trebui. Și o vom face”, a scris el luni pe Telegram. „Dar este mai important să îi ucidem pe toți cei implicați” în atac. „Pe toți: pe cei care au plătit, pe cei care au simpatizat, pe cei care au ajutat”.

„Publicul larg este pregătit pentru violență”

Ivan Pavlov, un avocat care obișnuia să apere cazuri dificile de securitate națională înainte de a fi forțat să fugă din Rusia, a declarat că tortura a fost folosită de mult timp în cazurile de terorism și crimă, de cele mai multe ori departe de ochii lumii. Odată ce veștile despre tortură încep să circule prin închisori, a spus el, asta le transmite de fapt altor „oameni că, dacă ești acuzat de terorism, forțele speciale te vor tortura. Așa că funcționează ca o prevenție”.

Audierile de duminică au fost neobișnuite, deoarece tortura a fost expusă cu atâta nerușinare, a spus Pavlov.

„Înainte, au ascuns-o de publicul larg, dar acum nu mai fac acest lucru, deoarece publicul larg este pregătit pentru violență”, a spus el. „Nu mai este ceva extrem de neplăcut pentru publicul larg din cauza războiului”.

Rusia nu mai este parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar Constituția rusă interzice tortura. De asemenea, aceasta face parte din Convenția Națiunilor Unite împotriva torturii.

Deoarece tortura este o infracțiune atât în dreptul internațional, cât și în multe țări, avocații apărării ar încerca în mod normal să obțină respingerea oricărei mărturii obținute sub tortură, deoarece este cunoscut faptul că nu este fiabilă, a declarat Scott Roehm, directorul pentru politică globală și advocacy al Centrului pentru victimele torturii, cu sediul în Minnesota.

Constatarea juridică că tortura este o crimă, un aspect fundamental al legislației internaționale privind drepturile omului, a fost supusă la presiuni în Statele Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie, a precizat Roehm. Astfel, comisiile militare care s-au ocupat de cazurile de la Guantanamo Bay au trebuit să ia în considerare faptul că unele dintre probe au fost contaminate de tortură.

„Torționarii nu petrec prea mult timp gândindu-se la diferitele consecințe ale acțiunilor lor”, a spus Roehm, mai ales în urma unui atac precum cel de la Moscova. „Cred că mentalitatea unui torționar este adesea un amestec de răzbunare și o presupunere complet greșită, ignorantă, că ai putea face pe cineva să „mărturisească” sub tortură, iar acea mărturisire poate fi folosită pentru a-l condamna.”

Procesele extremiștilor din Rusia sunt, în general, închise, așa cum au fost majoritatea audierilor de duminică, astfel încât este imposibil de știut în ce măsură avocații apărării au obiectat la această practică. Majoritatea judecătorilor ruși ar ignora-o probabil, a declarat Pavlov, deoarece știu dinainte ce se așteaptă de la ei în ceea ce privește condamnarea acuzatului.

Într-adevăr, judecătorul în cazul lui Muhammadsobir Z. Fayzov, în vârstă de 19 ani, care uneori părea abia conștient, a ignorat aproape în totalitate faptul că acuzatul se afla într-un scaun cu rotile, într-un halat de spital, cu un recipient de plastic care conținea urină de la cateterul său în poală. Singurul moment în care judecătorul a recunoscut acest lucru a fost acela în care a ordonat ca doi medici, care îl însoțeau pe Fayzov, să fie scoși din sala de judecată împreună cu restul publicului, atunci când a închis audierea, potrivit relatării Mediazona, un site de știri independent din Rusia.

Afișarea flagrantă a suspecților bătuți duminică a fost deosebit de gravă, a remarcat Pavlov. „Acestea sunt circumstanțe triste, desigur”, a spus el, „dar au făcut un circ din proces”.

Soldatov, expertul în servicii de securitate, a declarat că tortura și răspunsul oficial la aceasta au fost un semnal pentru militari că violența macabră este acum acceptabilă și încurajată.

Potrivit acestuia, prin publicarea videoclipurilor cu torturile, autoritățile „trimit acest mesaj de intimidare tuturor celor care nu sunt de partea Kremlinului – și trimit un mesaj foarte încurajator către armată și serviciile de securitate, că sunt pe aceeași lungime de undă”.

The post Ce mesaj macabru transmite Kremlinul prin afișarea torturii în spațiul public appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri