Cât de îngrijorați ar trebui să fim de planul Rusiei de a organiza exerciții cu armele sale nucleare tactice? Ce spun experții militari

Share

La începutul acestei luni, Ministerul rus al Apărării a anunțat că intenționează să desfășoare o serie de exerciții în districtul său militar de sud, care se învecinează cu Ucraina. Manevrele, a declarat ministerul, sunt un răspuns la „declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali” și vor include „lucrări practice de pregătire și utilizare a armelor nucleare tactice”, scrie Novaia Gazeta Europa.

Spre deosebire de armele nucleare strategice, care sunt atât de puternice încât producția lor este strict controlată prin diverse acorduri internaționale, armele nucleare tactice au o rază de acțiune mai scurtă și au o putere mai mică, fiind concepute pentru a fi utilizate în teatru de război cu forțele aliate aflate în imediata apropiere.

„Nu există o linie clară între armele nucleare strategice și cele tactice”, a declarat pentru Novaia Europa Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în domeniul Dezarmării. În general, rachetele balistice intercontinentale, rachetele balistice lansate de pe submarine și bombardierele cu rază lungă de acțiune sunt considerate arme nucleare strategice, în timp ce toate celelalte arme nucleare sunt denumite tactice.

O armă de intimidare

„Prima și cea mai importantă sarcină a oricărei arme nucleare este de a intimida inamicul”, a declarat expertul militar David Sharp pentru Novaia Europa, adăugând că Rusia folosește de mult timp intimidarea ca formă de război în Ucraina. Temerile occidentale de escaladare a războiului au determinat Occidentul atât să limiteze gama de arme pe care este pregătit să le furnizeze Kievului, cât și să interzică Forțelor Armate ale Ucrainei să desfășoare anumite arme împotriva Rusiei.

În ciuda amenințărilor repetate, implicite și explicite, ale Moscovei de a folosi arme nucleare în Ucraina, Sharp consideră că un astfel de scenariu este puțin probabil. „Guvernul rus ar trebui fie să-și piardă complet mințile, fie să se afle într-o situație absolut catastrofală în care consecințele îngrozitoare ale acestui pas să pară mai puțin periculoase pentru Putin decât celelalte amenințări care planează asupra sa”.

Potrivit lui Pavel Luzin, cercetător senior la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene cu sediul la Washington, Rusia a desfășurat în ultimii 10 ani diverse exerciții militare care au inclus utilizarea de arme nucleare tactice. „Pur și simplu, armele nucleare tactice sunt concepute pentru a-i intimida și demoraliza pe cei pe care Rusia îi consideră inamicii săi externi”, a declarat Luzin.

Poate că nu este surprinzător faptul că multe țări au reacționat negativ la șantajul nuclear rusesc, care a fost practicat nu doar în relația cu Occidentul, ci și cu aliații eficienți ai Moscovei, India și China, ambele considerând inacceptabile șantajele nucleare ale Rusiei.

Această critică din partea partenerilor nominali ai țării i-a determinat pe politicienii ruși să revină asupra comentariilor, subliniind că Rusia ar folosi armele nucleare doar în cazul în care agresiunea militară a unui inamic i-ar amenința însăși existența. Această asigurare contrazice, fără îndoială, narațiunile propagandistice rusești care au fost promovate încă de la începutul războiului din Ucraina.

„Rusia a spus încă din prima zi că vor fi luate cele mai severe măsuri împotriva oricui ar încerca să-i stea în cale”, a declarat Podvig, menționând că, dacă trupele NATO ar intra în războiul din Ucraina, acestea ar putea deveni ținte pentru armele nucleare tactice rusești.

Într-adevăr, este posibil ca intimidarea rusă să fi avut deja un efect, dacă ne luăm după decizia Germaniei de la începutul acestui an de a nu furniza rachete TAURUS Ucrainei.

Ecouri ale Războiului Rece

Armele nucleare tactice au fost dezvoltate în primele decenii ale Războiului Rece, când Statele Unite au reușit să construiască un arsenal mare într-un timp relativ scurt. Până la sfârșitul anilor 1980, pe lângă cele 11.000 de arme nucleare strategice pe care SUA și URSS le aveau fiecare în stoc, SUA dețineau între 7.000 și 8.000 de focoase tactice, în timp ce Uniunea Sovietică avea între 15.000 și 17.000, potrivit Centrului de Studii Militare și Politice cu sediul la Moscova.

În absența unor date concrete, agențiile de informații occidentale estimează că Rusia dispune în prezent de aproximativ 1.000 de focoase tactice, care au fost proiectate în principal pentru a fi utilizate cu bombardierele supersonice Tupolev Tu-22M, sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune 9K720 Iskander, submarinele nucleare și, în unele cazuri, bombardierele supersonice cu rază medie de acțiune Sukhoi Su-34.

Podvig preconizează că la viitoarele exerciții militare ale Rusiei vor participa Forțele de Rachete Strategice, Forțele Aeriene și Marina Militară, care vor desfășura rachete Iskander și rachete Novator Kalibr lansate din aer și modificate nuclear, torpile nucleare și rachete aer-aer. Deși armele nucleare nu vor fi detonate în timpul exercițiilor, s-a grăbit să adauge Podvig, protocolul de desfășurare a acestora va fi exersat.

Puțin probabil, dar nu imposibil

Înainte de orice desfășurare a armelor nucleare tactice rusești într-un scenariu pe câmpul de luptă, acestea vor fi mai întâi testate ca o demonstrație de forță, spune Podvig. Asta ar reprezenta o nouă formă de șantaj nuclear și o escaladare semnificativă din partea Rusiei, deoarece din 1996 nu au mai fost efectuate astfel de teste, a adăugat Podvig.

Sharp consideră că există posibilitatea ca Rusia să detoneze o bombă cu un focos nuclear tactic deasupra apelor teritoriale ucrainene din Marea Neagră, ca mijloc de a demonstra cât de serioasă este politica sa de blindaj nuclear.

Oricât de puțin probabil ar fi, dacă Rusia ar decide să lovească ea însăși Ucraina cu arme nucleare tactice, acest lucru ar însemna, potențial, distrugerea unei proporții semnificative a forței de muncă, a instalațiilor militare și a echipamentelor ucrainene, a adăugat Sharp, ceea ce ar avea un efect psihologic masiv asupra țării, împingând inevitabil Kievul să-și schimbe strategia în război.

„Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice nu este zero”, a fost de acord Luzin, adăugând că, în cele din urmă, dacă Moscova va opta vreodată pentru desfășurarea vastului său arsenal tactic depinde în întregime de dinamica situației militare și politice și de starea morală și intelectuală a conducerii ruse la momentul respectiv.

Luzin spune că nu merită să ne panicăm încă.

The post Cât de îngrijorați ar trebui să fim de planul Rusiei de a organiza exerciții cu armele sale nucleare tactice? Ce spun experții militari appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri