First News

Capoeira, o artă marțială care implică tobe, cântece, lupte și dans. Este parte importantă a Patrimoniului Cultural al Braziliei, iar din 2014 -patrimoniu cultural protejat de UNESCO

Aţi auzit de capoeira? Dacă nu, aflaţi că este o combinbaţie între dans şi luptă. Este un stil de artă marţială originar din Brazilia, care a prins foarte bine şi printre ieșeni.

Parte importantă a Patrimoniului Cultural al Braziliei, Capoeira a fost adusă și dezvoltată pe pământ brazilian de sclavii africani, și reprezintă un simbol al culturii afro-braziliene, al “căsniciei” grupurilor etnice și al rezistenței la opresiune.

Creată în Brazilia de către sclavii aduși din Africa, Capoeira face parte din familia artelor marțiale și combină într-o manieră unică și atrăgătoare elemente de acrobație, muzică si dans.

Jocul de capoeira are loc în Roda (Cerc al energiei) și este practicat mereu cu zâmbetul pe buze, gest simbolic care sugerează că practicantul nu se teme de pericol.

Capoeira îti modelează corpul, dându-i putere și flexibilitate, dar și mintea, întrucât lucrează pe încrederea de sine, concentrare, curaj și creativitate.

Prin îmbinarea armonioasă și creativă a tehnicilor de arte marțiale cu elemente de dans, Capoeira pune într-o mișcare continuă și fluidă întregul corp, având drept rezultate directe un organism sănătos, puternic și elegant, plus dezvoltarea capacităților de coordonare, control și echilibru.

Cu toate că există puține referințe istorice cu privire la Capoeira, se știe că aceasta artă marțială a luat naștere acum 500 de ani în Brazilia și că a fost dezvoltată de sclavii africani, aduși în această parte a lumii, în special din Angola.

Luați din habitatul lor natural și aduși în Brazilia, pentru a sluji, aceștia au inceput să dezvolte în secret tehnici de auto apărare.

Creativi, aceștia au camuflat miscările de luptă în mișcări de dans servindu-se de muzica lor tradiționala. În scurt timp, Capoeira s-a dezvoltat și a dus la o adevărată revoluție.

În jocul de Capoeira, principalul obiectiv al unui capoeirist este să creeze un joc armonios împreună cu celălalt participant, mișcarile acestora se întrepătrund și se leagă.  Este o conversatie fizică, între doi jucatori, conversație posibilă prin mișcari de acrobație și de arte marțiale, iar ritmul jocului este dictat de instrumentele de la baterie.

Jocul are loc in RODA, un cerc de capoeristi, care produce energie prin bătăi din palme și muzica de Capoeira (vocal și instrumental).

Roda este lumea interioară a capoeiristului, o lume plină de energie

Astăzi, Capoeira este o artă marțială cunoscută și apreciată la nivel internațional, fiind  înclusă si în programul școlilor.

Capoeira înseamnă, în primul rând, mișcare și grație plăcerea unui joc bazat pe comunicare și anticipare, și poate fi practicată de oricine, la orice vârstă.

Beneficii:

dezvoltarea și menținerea unei condiții fizice corespunzătoare

un mod distractiv de a învăța ceva nou

dezvoltarea capacității de a lucra în echipă

tonifierea musculaturii

flexibilitate, energie și eleganță

dezvoltarea puterii de concentrare prin complexitatea exercițiilor

crestea forței musculare

întărirea sistemul osos

Despre capoeira se poate spune că este sportul care te prinde la orice vârstă, fie că ai trei ani, 20 sau 40. Nu te judecă, dar te disciplinează!

The post Capoeira, o artă marțială care implică tobe, cântece, lupte și dans. Este parte importantă a Patrimoniului Cultural al Braziliei, iar din 2014 -patrimoniu cultural protejat de UNESCO appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version