Canicula, la cote extreme în sudul țării și în Capitală. Val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. Nicușor Dan: Facem eforturi ca toate mijloacele de transport să aibă aer condiționat

Share

Canicula atinge cote extreme în acest final de săptămână, când românii sunt în minivacanță de Rusalii. Meteorologii au emis cod roșu pentru sâmbătă și duminică în mai multe județe din sudul țării. Cum ne ferim de efectele nocive ale caniculei în aceste zile în care vor fi chiar și peste 40 de grade la umbră în sudul țării, dar și ce măsuri trebuie să ia autoritățile cât timp sunt în vigoare avertizările cod roșu emise de meteorologi .

Sâmbătă, avertizarea de cod roșu vizează județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. Iar duminică, va fi cod roșu în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în București. Temperaturile vor fi deosebit de ridicate, chiar peste 40 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. De altfel, valul de căldură afectează în continuare aproape toată țara. În weekend sunt în vigoare și coduri galbene și portocalii pentru celelalte județe.

Cea mai importantă recomandare care vine atât de la medici, cât și de la autorități este să fie evitate deplasările în zilele caniculare.

Dacă nu pot fi evitate, sunt recomandate deplasările la primele ore ale dimineții sau seara târziu. Dacă asta nu e posibil, la București este de preferat metroul ca mijloc de transport în comun, iar în alte orașe din țară se recomandă mijloacele de transport care au aer condiționat, acolo unde există.

De asemenea, se mai recomandă deplasarea în zone umbrite, purtarea hainelor deschise la culoare.

Aerul de condiționat trebuie setat în așa fel încât să nu existe o diferență mai mare de 5 grade între temperatura de afară și cea din interior.

Ce alimente sunt recomandate pe caniculă

Pe caniculă, organismul uman trebuie să se readapteze, iar alimentația este foarte importantă pentru a evita problemele de sănătate ce pot apărea din cauza temperaturilor extreme.

Totodată, în orașe, în piețe, intersecții, zone aglomerate ar trebui să poată fi găsite corturi de hidratare amenajate de autorități. Acolo cetățenii își pot trage sufletul, se pot hidrata și pot cere personalului să le măsoare tensiunea și glicemia.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu sunt vehicule ale Societăţii de Transport Bucureşti (STB) dotate cu aer condiţionat funcţional care să fie oprit şi sunt mijloace de transport care nu au din fabricaţie aer condiţionat, iar încercările de a le monta au eşuat.

„Avem două rele: să circule fără aer condiționat sau să nu circule deloc și să punem oamenii să meargă pe jos pe caniculă. (…) Cea mai mare parte dintre autobuze, troleibuze, tramvaie au aer condiţionat, adică suntem undeva la 80-85% (…) Nu există vehicul care să aibă aer condiţionat şi care să funcţioneze şi să nu-i dea drumul. (…) Sunt două tipuri de probleme. Sunt vehicule care din fabricaţie nu au avut aer condiţionat şi încercările de a le pune au eşuat. De exemplu, la tramvaie ştiţi că au luat două instalaţii foc şi e foarte scump şi de asta ce am spus eu este că vrem să schimbăm toată flota de tramvaie, astfel încât să nu mai avem tipul ăsta de probleme şi mentenanţa (…). S-au rezolvat multe probleme şi sper să facem asta mandatul ăsta şi (…) sunt defecţiuni care se se remediază într-un anumit timp (…) Facem eforturi ca toate vehiculele din reţea să aibă aer condiţionat”, a spus Nicuşor Dan.

Cod roşu de caniculă în mai multe judeţe şi Bucureşti.Cod galben şi Cod portocaliu de căldură, în trei sferturi din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări Cod roşu de caniculă ce vor afecta în zilele de sâmbătă şi duminică judeţe din Oltenia şi Muntenia, inclusiv Capitala în ultima zi a acestei săptămâni.

The post Canicula, la cote extreme în sudul țării și în Capitală. Val de căldură persistent și disconfort termic accentuat. Nicușor Dan: Facem eforturi ca toate mijloacele de transport să aibă aer condiționat appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri