First News

Câinii ghizi ai persoanelor nevăzătoare au acces oriunde. Legea a fost promulgată. Ce se întâmplă de fapt în teren

Persoanele cu handicap care au nevoie de câini însoţitori primesc ajutor pentru a se deplasa mai uşor. O lege recent promulgată le asigura accesul nerestricţionat şi gratuit în spaţiile publice şi în orice mijloace de transport, inclusiv în taxiuri, împreună cu ghizii lor canini. Cei care le încalcă acest drept riscă amenzi până la 20.000 de lei.

Valentin are 34 de ani şi este nevăzător. Actor de meserie, are o viaţă activă. În drumurile sale zilnice prin oraş este însoţit în permanenţă de căţeluşa Bridie care îl atenţionează asupra tuturor obstacolelor.

Pentru el, noua lege care îi asigură acces liber şi gratuit alături de Bridie în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii, în mijloacele de transport în comun sau alternativ şi în taxiuri este o veste bună. Mai ales că până acum a avut parte numai de neplăceri.

Valentin: Am dat în judecată foarte multe locuri care nu m-au primit cu câinele. Cred că mă apropii de cifra 10. Un bodyguard foarte „haios” m-a întrebat dacă am voie să ies din casă neînsoţit şi i-am zis că da, am câinele în loc de om. Altul spune că nu am ai voie cu câinele pentru că sunt copii aici şi că îi sperie, alţii că e magazin alimentar.

Împreună cu doi voluntari care se ocupă de pregătirea câinilor ghid am încercat să ne convingem de realitatea din teren.

–  Sunteţi OK cu câinele?

– Aţi făcut rezervare pe pet?

– Nu.

– Trebuia să faceţi pe pet.

În transportul în comun am urcat fără probleme, în magazine reacţia a fost „nu, ne pare rău, nu se poate cu el”.

Potrivit noii legi, persoanele sau instituţiile care nu acceptă accesul câinilor ghizi vor fi amendate.

Noua lege prevede că persoanele cu handicap beneficiază de scutirea de la plata taxei pentru omologarea individuală perceputa de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială.

The post Câinii ghizi ai persoanelor nevăzătoare au acces oriunde. Legea a fost promulgată. Ce se întâmplă de fapt în teren appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version