Negocieri maraton pâna în Ajunul Crăciunului au condus, cu mare dificultate, la un acord comercial între UE și Regatul Unit. El se va aplica provizoriu de la 1 ianuarie și în absența ratificării Parlamentului European.
Acordul cuprinde importante clauze de concurență loială, cotele de pescuit în apele britanice și toate celelalte aspecte comerciale.
Acest acord, cadou de la Moș Crăciun – cum se tot glumește la Bruxelles- a fost în fine agreat după zile de negociere neîntreruptă, precedate de multe alte luni de discuții sterile și amenințări din ambele părți.
Puțin, foarte puțin a lipsit ca Londra și UE să continue relația lor fără nicio bază juridică , bazată doar pe un plan de urgență gândit de Comisia Europeană la care britanicii ar fi putut să nu reacționeze.
Dar acordul există și el reglează problemele spinoase ale concurenței loiale (Level Playing Field) și ale cotelor pescuitului în apele britanice.
Concurența – un punct important și pentru România în aceste negocieri – este reglată aici printr-un „un mecanism complex”, spun negociatorii, dar poate funcționa bine în ambele sensuri.
Acesta ține pe deplin cont de faptul că Irlanda de Nord a rămas parte a pieței comune. Una din consecințele acordului este că Londra nu va putea acorda ajutoare de stat companiilor nord irlandeze.
Curtea Europeană de Justiție nu a putut fi implicată în amintitul mecanism, disputele comerciale vor fi reglate într-un prim timp în cadrul unor comitete mixte și în cel mai rău caz într-un fel de tribunale arbitrale.
Coordonarea securității sociale, transporturile, cooperarea polițienească și judiciară ca și asigurarea aceluiași tratament pentru studenți ca și pâna acum – acestea sunt liniile roșii ale României.
Dar marea problemă a negocierilor a constat în stabilirea cotelor de pescuit în apele britanice, cote pe care britanicii doreau să le reducă drastic – spre îngrijorarea Franței și a Belgiei.
In cele din urmă, Londra a acceptat un compromis care reduce de la 35% la 25% procentul din cantitățile pescuite pe care UE le va returna Marii Britanii în primii cinci ani.
Acest acord se va aplica provizoriu de la 1 ianuarie 2021 până la ratificarea sa de catre Parlamentul European. El va fi ratificat în aceste zile și de Camera Comunelor.