BREAKING NEWS: Andrei Șerban revine la naționalul bucureștean

Share

După 32 de ani de când s-a despărțit de prima scenă a țării, ANDREI ȘERBAN revine la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” însoțit de echipa sa de colaboratori și începe vineri, 20 septembrie 2024, repetițiile la piesa MARY STUART de ROBERT ICKE*, după Fr. Schiller (Traducerea Irina Velcescu) , cu o distribuție incitantă, în care regăsim actori cunoscuți ai TNB, dar și câteva nume ale unor actori invitați de la alte teatre:

RALUCA APRODU, NICOLETA LEFTER, OFELIA POPII, FLORIN AIOANE, CLAUDIU BLEONȚ, MARIUS BODOCHI, MIHAI CĂLIN, MIHAI CALOTĂ, FLORIN CĂLBĂJOS, TUDOR CUCU DUMITRESCU, CONRAD MERICOFFER, ȘTEFAN MIHAI, CIPRIAN NICULA, EMILIAN OPREA (în ordinea afișată la avizierul teatrului).

Regia: ANDREI ȘERBAN; Regizor asociat: DANA DIMA;

Decor: HELMUT STÜRMER; Costume: CORINA GRĂMOŞTEANU; Muzica: ALEXEI ȚURCAN;

Video: ANDREI COZLAC; Lighting design: CRISTI NICULESCU

Regizorul Andrei Șerban a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări.
În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein’s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia a pus în scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Andrei Șerban, regizor: activitatea din România

Ubu Roi (1966), Julius Caesar (1968) – piesa care îi aduce mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, Jonah (1969), Trilogia Antică (1990) – considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg.
Director al Teatrului Naţional Bucureşti (1990 – 1993)

Începând din 2006 revine în forţă, montând în ţară mai multe spectacole importante: Pescăruşul de Cehov, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Spovedanie la Tanacu, după omonim al Tatianei Niculescu Bran, Purificare de Sarah Kane, la Teatrul Naţional din Cluj, Unchiul Vanea de Cehov, la Teatrul Maghiar din Cluj, pentru care a primit două premii UNITER, pentru cea mai bună regie şi cel mai bun spectacol.

În 2008, a montat Lear de Shakespeare la Teatrul Bulandra, o versiune modernă, recompensată tot cu două premii UNITER.

Ultima lui producţie, din ianuarie 2010, a fost Strigăte şi şoapte, un mare spectacol inspirat de textul lui Ingmar Bergman.

Spectacole de operă

Evgheni Oneghin (1980) la Welsh National Opera, a fost prima producţie lirică
Turandot (1984)
Norma (1985)
Fidelio (Covent Garden – 1986)
Opera din Paris : The Puritans (1997), L’Ange de feu (1991), Lucia Di Lammermoor (1995), L’Italienne à Alger (1998), Les Indes Galantes (1999)

Ultimile Stiri

Alte Stiri