Bloomberg: Cum a reușit NN Pensii să nu piardă banii românilor în scandalul „Wirecard”

Share

Procesatorul de plăţi Wirecard, din Germania, este în mijlocul unui scandal financiar după ce au fost descoperite nereguli contabile care arată că lipsesc 1,9 miliarde de euro din bilanţ.

Compania a declarat că este posibil ca acestea să nu fi existat vreodată. Wirecard a fost puternic afectată pe bursă, iar acțiuni la compania germană a cumpărat și fondul NN Pensii, care însă le-a vândut chiar înainte de prăbușire, relatează Bloomberg.

NN Pensii cumpărase la finalul anului 2019 peste 200.000 de acţiuni Wirecard, valoarea investiţiei era de 130 milioane de lei, fiind cea mai mare expunere externă a fondului de pensii private.

Cel mai mare fond de pensii private din România deținea 0,6% din compania germană, în luna decembrie.

Acțiunile au fost vândute însă din luna mai, cu câteva săptămâni înainte ca Wirecard să anunțe că din conturi îi lipsesc 1,9 miliarde de euro.

Potrivit Digi24, decizia a fost luată în contextul dificil al economiei, afectată de pandemia de coronavirus și a discuțiilor cu privire la alegerea investițiilor. NN Pensii a suferit câteva pierderi, pentru că acțiunile erau pe scădere, dar a evitat o catastrofă.

NN Pensii a transmis că vânzarea de acțiuni a făcut parte din procesul normal de analiză a acțiunilor.

„Acțiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul nostru de la începutul lunii mai. Expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilităţii respectivei acţiuni”, a declarat Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, pentru Bloomberg.

NN Pensii a mai transmis că performanța unui fond de pensii se observă după o analiză a întregului prtofoliu, pe o perioadă mai mare de timp.

Ultimile Stiri

Alte Stiri