First News

BBC: De ce orașul Mariupol contează atât de mult pentru Rusia

FILE PHOTO: A view shows a residential building which was damaged during Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 18, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Mariupol a devenit cel mai bombardat și avariat oraș din războiul dintre Ucraina și Rusia. Acesta este esențial pentru campania militară a Moscovei în Ucraina. Dar de ce?

Există patru motive principale pentru care cucerirea orașului-port ar fi o victorie strategică pentru Rusian, dar și o lovitură majoră pentru Ucraina, explică jurnaliștii de la BBC.

Asigurarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas

Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o suprafață minusculă pe hartă, dar acum se opune cu încăpățânare forțelor rusești care au dat buzna din peninsula Crimeea.

Rușii se îndreaptă spre nord-est pentru a încerca să se alăture camarazilor și aliaților lor ucraineni-separațiști din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Generalul Sir Richard Barrons – fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie – spune că ocuparea Mariupol este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

Când rușii vor încheia cu succes această bătălie înseamnă că au finalizat o punte terestră din Rusia spre Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major“.

În cazul în care Mariupol ar fi cucerit, Rusia ar ajunge, de asemenea, să dețină controlul deplin asupra a peste 80% din coasta ucraineană a Mării Negre, ceea ce i-ar tăia comerțul maritim și ar izola și mai mult Ucraina de restul lumii.

Rezistând în fața forțelor care avansează în ultimele trei săptămâni, ucrainenii care se apără au reușit să captureze un număr mare de trupe rusești. Dar acest eșec al Rusiei de a asigura o capturare rapidă a orașului, i-a determinat pe comandanții ruși să recurgă la o versiune din secolul XXI a tacticilor medievale de asediu.

Aceștia au bombardat Mariupol cu artilerie și rachete, deteriorând sau distrugând peste 90% din oraș. De asemenea, au tăiat accesul la electricitate, încălzire, apă potabilă, alimente și medicamente – creând o catastrofă umanitară, pe care Moscova o pune acum pe seama Ucrainei pentru că a refuzat să se predea până la termenul limită de luni, ora 05:00. Un parlamentar ucrainean a acuzat Rusia că “încearcă să înfometeze Mariupol pentru a se preda”.

Ucraina a promis că va apăra orașul până la ultimul soldat. Este foarte posibil să se ajungă la asta. Trupele rusești se îndreaptă încet spre centru și, în absența oricărui fel de acord de pace viabil, este posibil ca Rusia să își intensifice bombardamentele – făcând puțină sau chiar nicio distincție între apărătorii săi înarmați și populația civilă asediată, care numără încă peste 200.000 de persoane.

Dacă Rusia va prelua controlul deplin asupra Mariupol, atunci va elibera aproape 6.000 de soldați ai săi – organizați în grupuri tactice de batalioane de 1.000 de oameni – pentru a merge apoi să întărească alte fronturi rusești din jurul Ucrainei.

Ștrangularea economiei Ucrainei

Mariupol a fost mult timp un port important din punct de vedere strategic în Marea Azov, care face parte din Marea Neagră.

Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o importantă fabrică de fier și oțel. În vremuri normale, Mariupol este un centru de export cheie pentru oțelul, cărbunele și porumbul ucrainean care merge către clienți din Orientul Mijlociu și nu numai.

De opt ani, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova în 2014, orașul a fost plasat în mod inconfortabil între forțele rusești din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile separatiste autoproclamate Donețk și Luhansk.

Pierderea Mariupolului ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

Oportunități pentru propagandă

În Mariupol se află o unitate de miliție ucraineană numită Brigada Azov, denumită astfel după Marea Azov, care leagă Mariupol de restul Mării Negre. Brigada Azov conține extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși reprezintă doar o mică parte din forțele de luptă ucrainene, aceasta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populației ruse că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a-și scăpa vecinul de neonaziști.

Dacă Rusia reușește să captureze în viață un număr semnificativ de luptători ai Brigăzii Azov, este probabil ca aceștia să fie prezentați în mass-media controlată de statul rus ca parte a războiului informațional în curs de desfășurare pentru a discredita Ucraina și guvernul său.

Mariupol, granița psihologică

Capturarea Mariupolului de către Rusia, dacă se va întâmpla, va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părți în acest război.

O victorie rusă în Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației sale – prin intermediul mass-media controlate de stat – că Rusia își atinge obiectivele și face progrese.

Pentru președintele Putin, pentru care acest război pare să fie personal, există o semnificație istorică în toate acestea. El vede coasta ucraineană a Mării Negre ca aparținând la ceva numit Novorossiya (Noua Rusie) – pământuri rusești care datează din timpul imperiului din secolul al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, “salvându-i pe ruși de sub tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, după cum consideră el. În prezent, Mariupol îi stă în calea realizării acestui obiectiv.

Dar pentru ucraineni, pierderea Mariupolului ar fi o lovitură majoră – nu doar din punct de vedere militar și economic – ci și pentru mințile bărbaților și femeilor care luptă pe teren, apărându-și țara. Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile rușilor, după Kherson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care a fost apărat cu greu.

Există un alt aspect moral aici și anume cel al descurajării.

Mariupol a opus o rezistență aprigă – dar priviți costul. Orașul este decimat, se află în mare parte în ruine. Va intra în istorie alături de Groznîi și Alep, locuri pe care Rusia le-a bombardat și bombardat în cele din urmă până la supunere, reducându-le la ruine. Mesajul pentru alte orașe ucrainene este clar – dacă alegeți să rezistați așa cum a făcut Mariupol, atunci vă puteți aștepta la aceeași soartă.

Rușii nu au putut intra pe jos în Mariupol“, spune generalul Sir Richard Barrons, “nu au putut intra cu tancurile lor, așa că l-au redus la ruine. Și la asta ar trebui să ne așteptăm să vedem oriunde altundeva care contează cu adevărat pentru ei“.

Citește și: Preşedintele american Joe Biden nu va vizita şi Ucraina

Exit mobile version