Au apărut oferte înșelătoare și pentru abonamentele de transport. Cele mai multe sunt propuse ușor pe rețele sociale și mulți cad în plasa escrocilor. Abonament pe 6 luni la doar 12 lei, pentru transportul public! Așa suna o ofertă care se adresa „primelor 500 de persoane”. Limitată și valabilă doar până „pe 25 august” pentru călători din mari orașe: Cluj, Iaşi, Bucureşti. Mulți au căzut în capcană și au fost înșelați.
La Cluj-Napoca, oamenii s-au lăsat convinși de faptul că promoția ar fi fost realizată cu ocazia unei aniversări a Companiei de Transport Public. Pentru ca totul să pară cât mai credibil, atacatorii au creat profiluri false și au postat comentarii pozitive în care așa-zișii cumpărători se declarau extrem de mulțumiți că se numără printre cei 500 de norocoși care au obținut cardul. Paginile respective au fost ulterior blocate.
Am dat de reclama asta. M-am bucurat că 6 luni nu o să mai am probleme cu încărcarea cardului. Din neatenție m-am apucat să completez la două click-uri distanță, aveam datele completate și am dat submit, apoi mi-am dat seama că am făcut o prostie, când am primit mesaj de la bancă că tranzacția a fost procesată în euro.
Alin Oaida, şef serviciu exploatare, Compania de Transport Public Cluj-Napoca: Nu a fost adus un prejudiciu direct. Au folost însemnele unității. Prejudiciul mare e că au înșelat călătorii.
Astfel de promoții false au fost publicate pe internet și în numele companiilor de transport public din alte orașe.
La Iași, de exemplu, pagina creată are semnele de identificare aproape identice cu cele ale Primăriei Iași și ale Companiei de transport. După 3 întrebări referitoare la calitatea transportului, urmează parcurgerea unui chestionar cu datele de identificare ale amatorului de chilipiruri. Apoi acesta este direcţionat pe o pagină unde i se solicită datele cardului bancar.
Specialiştii avertizează că, după completarea acestor date, riscaţi să rămâneţi fără niciun leu în conturi.
Anunțuri asemănătoare au apărut și pentru călătorii care folosesc transportul public din Capitală. Reprezentanţii companiei au anunţat deja Poliţia, care face cercetări.
Specialiştii ne recomandă să nu divulgăm nimănui datele de pe card, pe cele personale şi să evităm logarea în aplicațiile de Internet sau Mobile Banking dintr-un link primit pe SMS sau pe e-mail.
Pentru înșelăciune și accesul ilegal la un sistem informatic, Codul Penal prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare. Dar, de cele mai multe ori, făptașii sunt greu de prins.
The post Au apărut oferte înșelătoare pe internet pentru abonamentele de transport în comun, în câteva dintre marile orașe appeared first on tvrinfo.ro.