Armele occidentale și țintele de pe teritoriul Rusiei. Putin nu se ferește să amenințe direct aliații NATO din Europa

Share

Problema folosirii armelor occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus este discutată intens. În timp ce Franța și Germania sunt de acord că Ucraina poate lovi obiective de unde sunt trase rachete asupra teritoriului său, Statele Unite nici nu încurajează și nici nu permit folosirea armamentului american pentru a lovit ținte din Rusia.

Între timp, Putin nu se mai ferește să amenințe direct aliații NATO din Europa. El a lansat un avertisment la adresa „țărilor mici, cu populație densă”.

Emmanuel Macron, aflat în vizită de stat în Germania, și cancelarul Olaf Scholz au fost de acord, în conferință de presă comună la Castelul Mizeberg, că Kievului ar trebui să i se permită să lovească ținte militare din Rusia de unde sunt trase rachete asupra teritoriului ucrainean, dar nu și alte ținte.

Emmanuel Macron: Cum să le explicăm ucrainenilor că va trebui să protejăm aceste orașe și, practic, tot ceea ce vrem în jurul Harkovului acum, dacă le spunem că nu aveți dreptul să atingeți punctul de unde sunt trase rachetele. Le spunem ‘vă furnizăm arme, dar nu vă puteți apăra singuri’. Rămânem exact în același cadru. Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze țintele militare de unde sunt trase rachetele – și, în fond, obiectivele militare din care Ucraina este atacată. Dar nu trebuie să le permitem să lovească alte ținte din Rusia. Evident, capacități civile sau alte ținte militare. Când Ucraina este atacată dinspre ținte identificate din Rusia, atunci cred că trebuie să le permitem să facă asta dacă vrem cu adevărat să ne atingem obiectivul. Și cred că pot spune că, din punct de vedere faptic, nu escaladăm făcând acest lucru, din moment ce Rusia este cea care se organizează în acest fel.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Ucraina are toate posibilitățile, conform dreptului internațional, pentru ceea ce face. Acest lucru trebuie spus în mod explicit.A fost atacată și se poate apăra. Mi se pare ciudat când unii susțin că nu ar trebui să i se permită să se apere și să ia măsuri adecvate pentru acest lucru. Statele Unite nu încurajează și nici nu permit folosirea armelor americane pentru lovituri în interiorul Rusiei, a reiterat Casa Albă.

John Kirby, purtător de cuvânt, Consiliul Naţional de Securitate: Suntem la curent cu interesul pe care președintele Zelenski l-a exprimat în această privință. Vreau să vă spun că nu există nicio schimbare în politica noastră în acest moment. Nu încurajăm și nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei. Aș dori să remarc faptul că ucrainenii au învins, în trecut, atacuri aeriene iminente, precum unele dintre cele care au avut loc în ultimele zile, pe cont propriu, de când a început războiul.

Aflat în vizită în Uzbekistan, Vladimir Putin a ținut o conferință de presă în care a lansat cu mare lejeritate un avertisment către state NATO pe care a ținut să le caracterizeze drept cu teritoriu mic, dar cu o populație densă.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Acești reprezentanți ai țărilor NATO, mai ales în Europa, mai ales în țările mici, trebuie să fie conștienți cu ce se joacă. Ei trebuie să nu uite faptul că acestea sunt, de regulă, state cu un teritoriu mic, cu o populație foarte densă. Acesta este un factor pe care ar trebui să îl aibă în vedere înainte de a vorbi despre lovituri adânci pe teritoriului rusesc. Acesta este un lucru serios.

Putin a dat vina pe aliați pentru necesitatea de a crea zone de securitate și pentru ofensiva sa din zona Harkov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că membrii alianței ar trebui să permită Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme occidentale. Cehia a reacționat ieri favorabil la acest apel.

The post Armele occidentale și țintele de pe teritoriul Rusiei. Putin nu se ferește să amenințe direct aliații NATO din Europa appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri