Anemia aplastică – boala rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion

Share

Anemia aplastică, boala rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion, poate duce la deces.

Anemia aplastică este o boală rară și gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează și nu mai sunt produse sufciente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcționeze normal.

Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic.

Forma aceasta de anemie poate exista de la naștere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri.

Mecanismul prin care apare anemia aplastică idiopată este neclar, dar în majoritatea cazurilor este vorba de funcționarea deficitară a sistemului imun, care atacă și distruge celulele stem din măduva osoasă. Printre cauzele cele mai frecvente asociate cu apariția anemiei aplastice dobândite sunt: expunerea la produse chimice (de exemplu benzen, arsenic anorganic), administrarea anumitor medicamente (precum antibiotice, antineoplazice, antiinflamatoare nesteroidiene, sporuri de aur, quinacrina), hepatitele, sarcina, virusuri (Epstein- Barr și citomegalovirusul) sau radiațiile.

Simptomele anemiei aplastice

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roșii, albe și trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.

Numărul mai mic de celule roșii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, paloarea pielii, gingii și unghii palide, amețeală, dureri, mâini și picioare reci, dureri în piept.

Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecții frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei.

Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi ușoare, pete roșii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun și perioade menstruale grele.

Pe lângă acestea, pacienții mai pot observa erupții cutanate, infecții care durează o vreme mai îndelungată sau greață.
Unui pacient palid, medicul de familie îi recomandă un pachet de analize dintre care obligatoriu o hemoleucogramă. Din studiul acesteia, medicul poate suspecta boala și ulterior trimite pacientul către medicul specialist hematolog care decide următorii pași spre diagnosticul corect” a aratat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie și preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecțiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare și alte investigații, precum biopsia măduvei osoase, ecografie, teste hepatice sau radiografi toracice.

Vestea proastă este că nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienții diagnosticați cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienții cu anumite boli infecțioase, cei cu tulburări autoimune sau afecțiuni congenitale ce pot afecta măduva osoasă.

Tratamentul anemiei aplastice se adresează simptomelor și este stabilit în funcție de severitatea bolii. Acesta poate include medicamente imunosupresoare, transfuzii de sânge sau transplant de celule stem hematopoietice. Anemia aplstică nediagnosticată și netratată corespunzător poate pune viața pacienților în pericol și poate duce la complicații grave precum sângerarea, infecții severe, disfuncții de organ sau afecțiuni grave precum leucemia sau alte boli hematopoietice clonale ”a detaliat dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

Ultimile Stiri

Alte Stiri