First News

Ambalaje fără simbolul „garanţie-returnare” ar putea fi găsite pe rafturi până la sfârşitul anului

Autorităţile iau în calcul prelungirea cu şase luni a termenului până la care pot fi comercializate stocurile fără simbolul garanţie-returnare. Totul, după ce unii comercianţi şi producători au explicat că într-un anumit ritm se vinde apa minerală şi în cu totul alt ritm se vând băuturile spirtoase care costă chiar şi 1.400 de lei sticla. Între timp, clienţii care vor să returneze ambalaje dau probe de răbdare şi anduranţă când aleargă prin oraş cu sacoşele, în speranţa că vor găsi aparate funcţionale.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică, stocurile de băuturi nemarcate cu simbolul garanţie-returnare vor putea fi vândute până la 31 decembrie 2024, nu 30 iunie 2024, cum prevede legea în acest moment.

Solicitarea de prelugire a venit de la comercianţi şi producători, spune ministrul Mediului.

Mircea Fechet: Mă refer mai ales la producătorii de vin şi producătorii de băuturi spirtoase care spun că pe rafturile magazinelor din România există încă băuturi în ambalaje vechi care trebuie comercializate, care sunt încă în perioada de valabilitate şi care ar fi păcat să fie întoarse înapoi la fabrică pentru a fi reetichetate.

Chiar şi aşa, măsura nu ar fi de ajutor, spun reprezentanţii celor care comercializează băuturi spirtoase. Florin Rădulescu, președinte Spirits România: „Pentru noi, şase luni înseamnă nimic. Nu este nicio pagubă nici pentru Returo, nici pentru minister lăsarea produselor de pe raft să se epuizeze pe măsura vânzării naturale a lor. În medie, băuturile spirtoase se vând de zece ori mai lent decât alte băuturi, cum sunt berea, apa minerală, băuturile răcoritoare. Chiar şi în cadrul categoriilor sunt produse economice, poate unele costă şi 10 lei sau 12 lei la raft şi altele care costă 1.400 de lei, în cazul unor produse de import, whisky, tequila şi aşa mai departe care au o vânzare şi mai lentă din cauza preţului, a clientului care este ceva mai sofisticat şi mai rar. Nu putem să vorbim de o viteză de rotaţie la fel la toate băuturile.”

Un român din doi reciclează ambalajele pentru a-și recupera garanția

Deși țara noastră încă nu este unde ar trebui să fie la capitolul reciclare, totuși, se fac pași importanți la colectarea ambalajelor. Sistemul de Garanție-Returnare sună promițător și avem primele date.

În afară de cei din industria băuturilor spirtoase, şi cei din industria vinului au semnalat autorităţilor că au nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi vinde stocurile.

Cei din industria berii, a sucurilor sau apelor minerale nu vor fi afectaţi, indiferent dacă termenul va fi modificat sau nu.

Predarea ambalajelor în magazine, o operațiune dificilă

Între timp, în magazine, predarea ambalajelor e o adevărată provocare. Aparatele sunt mai mereu pline, aşa că cine vrea să recicleze trebuie să se înarmeze cu răbdare şi să fie gata pentru o cursă lungă.

Autorităţile au anunţat deja că cel mai probabil comercianţii vor fi obligaţi să preia manual ambalajele în cazul în care automatele de colectare nu funcţionează.

Clienţii ar urma să primească banii cash, pe loc.

În februarie au fost puse pe piaţă aproape 300 de milioane de ambalaje SGR. 22 de milioane au fost returnate.

Nou centru regional de sortare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare, deschis la Brașov

Un nou centru regional de sortare a ambalajelor colectate în Sistemul de Garanție-Returnare a fost deschis la Braşov. Până la finalul anului, România ar trebui să aibă 10 astfel de centre, pentru ca transportul ambalajelor de la preluare până la procesare să fie cât mai scurt.

The post Ambalaje fără simbolul „garanţie-returnare” ar putea fi găsite pe rafturi până la sfârşitul anului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version