Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Suntem în stare de alertă epidemică. Două decese, la nivel naţional

Share

Ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, în conferință de presă, că suntem în stare de alertă epidemică. Vârful epidemic va fi atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care va începe să scadă.

Acesta a precizat că accentul trebuie pus în această perioadă pe prevenție, respectiv măsuri de igienă personală și a încăperilor, aerisire periodică.

,, Nu este o situație dramatică, daca am declara epidemie ar trebui un ordin de ministru, care ar duce și la anumite restricții și nu nedorim acest lucru. E mai bine să facem recomandări,, – a subliniat dr. Rafila.

Privitor la asigurarea cu medicamente a unităților sanitare acesta a menționat că unitățile sanitare trebuiau să-și asigure stocurile de antivirale.

Responsabilul sanitar a făcut referire și la discuțiile care vor avea loc cu producătorii și distribuitorii de medicamente. Se va asigura necesarul de paracetamol, ibuprofen, tamiflu, a subliniat ministrul sănătății, accentuând că nu orice viroză se tratează cu antivirale, ci, numai cele confirmate prin teste de laborator.

Ministru învătământului, Ligia Deca, prezentă la conferința de presă comună a subliniat că șccolile vor începe pe 9 ianuarie .,,Nu încurajăm neparticiparea la cursuri,, – a reliefat ministrul învățământului, adăugând că se va pune accentul pe prevenție, triajul va trebui făcut acasă și la școală.

Totodată, ministrul învățământului a spus că recomandă școlilor să nu permită intrarea in incinte a persoanelor care nu au legătură cu procesul de învățământ. În cazul în care copii manifestă probleme respiratorii se impune izolarea acasă.

Referitor la mască aceasta spune că este doar recomandată și în funcție de situația existentă se va lua această măsură. O întâlnire cu inspectorii școlară va avea loc vineri.

Situația din ultima săptămână înregistrează 2 decese la o femeie de 25 de ani care avea gipă tipA, mult mai afgresiv și o femeie în vârstă de 50 de ani care avea și alte afecțiuni asociate.

Ultimile Stiri

Alte Stiri