Alegerile europene care se apropie cresc temerile că numărul europarlamentarilor din grupurile de dreapta și extremă dreapta va fi mai mare decât în actualul mandat. Sondajele arată că în noua configurație, legislativul european va reflecta curentul tot mai critic care cuprinde Uniunea. În aceste condiții, partidele proeuropene strâng rândurile. Iar europarlamentarii români atrag atenția asupra pericolelor care cresc odată cu valul tot mai mare de nemulțumiri.
Miza alegerilor europene este chiar viitorul Uniunii și al europenilor. Majoritatea statelor membre se confruntă cu o creștere a opțiunilor electoratului față de partidele de dreapta și extremă dreapta. Unele chiar au ajuns în coalițiile de guvernare. Liderii europeni avertizează că, pe lângă populism, și o majoritate tăcută la vot ar putea sabota proiectul european.
Klaus Iohannis, președintele României: Trebuie să recunoaştem că euroscepticismul este în creștere. Adepții săi pot ridica probleme care sunt în parte reale, însă dau soluții greșite și periculoase care ar putea arunca în criză societățile.
Europarlamentarii români din grupurile popularilor și social democraților susțin că mișcările antieuropene au în plan doar să împiedice bunul mers al Uniunii Europene, mai ales că sunt minoritari și nu influențează deciziile.
Siegfried Mureșan, europarlamentar, grupul PPE: Partidele antieuropene sunt un pericol deoarece vor slăbirea și în parte chiar distrugerea UE. Într-unele state ale UE, aceste partide deja sunt în descreștere.
Victor Negrescu, europarlamentar, grupul S&D: Extrema dreaptă este divizată în mai multe grupuri politice și diferențele de opinie între diferitele partide europene fac ca extrema dreaptă să nu poată fi coalizată și automat să nu creeze un echilibru.
Sunt însă și politicieni care consideră că partidele de extremă dreapta au șanse reale să ajungă la butoanele puterii de la Bruxelles.
Vlad Gheorghe, europarlamentar neafiliat: Atât grupul de dreapta cât și grupul de extremă dreapta o să crească și în toate prognozele, pesimiste sau optimiste, arată că o să crească cu cel puțin 20-25%.
Cristian Terheș, europarlamentar, grupul Conservatorilor și Reformiştilor Europeni: Ne așteptăm ca în iunie 2024, numărul reprezentanților partidelor de dreapta să crească în PE, fiind o consecință normală a tuturor acestor politici neo-marxiste, stângiste, globaliste care au fost promovate de grupurile PPE, S&D și Renew.
În Parlamentul European, extremiștii reprezintă doar 20% din cei 705 de europarlamentari. Alegerile se vor desfășura în perioada 6 – 9 iunie, iar la vot se pot prezenta toți cetățenii cu drept de vot ai Uniunii.
The post Alegerile europene, în linie dreaptă. Partidele de extremă dreapta schimbă calculele politice appeared first on tvrinfo.ro.