First News

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu, lider în primul tur. Referendumul va trece, rămâne însă o mare neîncredere în UE

Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale și se va confrunta în turul doi cu Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. În paralel, referendumul pentru modificarea Constituției în vederea consolidării drumului european a avut un rezultat foarte strâns, cu o ușoară majoritate de “DA” după prelucrarea aproape integrală a voturilor.

Maia Sandu este învingătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, arată rezultatele după procesarea a 98 la sută din procesele verbale. Șefa statului a obținut un scor de peste 41,98 la sută, mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020 (36,16%).

Peste două săptămâni, Maia Sandu se va bate în turul doi cu Alexandr Stoianoglo care a câștigat 26,31 la sută din voturi. Ceilalți candidați au înregistrat următoarele rezultate: Renato Usatâi – 13,7%, Irina Vlah – 5,5%, Victoria Furtună – 4,5%, Vasile Tarlev – 3,2%, Ion Chicu – 2,1%, Octavian Țâcu – 0,9%, Andrei Năstase – 0,65%, Natalia Morari – 0,62%, Tudor Ulianovschi – 0,52%.

50,03% dintre cetățeni au votat „DA” la referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE, arată rezultatele după procesarea a circa 98% din procesele verbale.

DA -50,03%

NU – 49,97%

Exit mobile version