Marele fotbalist brazilian Pelé a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, a anunţat, joi, una dintre fiicele sale, Kely Nascimento, citată de AFP.

”Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat de o lună.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma ”cedării mai multor organe vitale”.

Mult timp considerat cel mai bun fotbalist din lume, a fost contestat de Diego Maradona și Lionel Messi, dar întotdeauna vor exista dezbateri, iar Pelé a plecat cu certitudinile sale. Triplul campion mondial (1958, 1962 și 1970) s-a asigurat întotdeauna că legenda sa a fost scrisă, iar oricine a revăzut filmările și-a dat seama rapid că nu a fost doar o problemă statistică. Așadar, indiferent dacă a marcat 800, 1 000 sau 1 200 de goluri, în funcție de numărul de meciuri amicale, de meciuri de tineret sau chiar de antrenamente, Pele a marcat istoria fotbalului și, din moment ce este cel mai popular dintre toate jocurile din lume, a sportului în general.

Edson Arentes do Nascimento s-a născut în Tres Coraçoes, un orășel situat între Belo Horizonte, Sao Paulo și Rio de Janeiro, la 21 octombrie 1940 (conform registrului civil) sau 23 octombrie 1940 (conform parohiei). A părăsit orașul împreună cu familia sa la vârsta de doi ani pentru a se stabili în Bauru, în statul Sao Paulo. Fiu al unui fotbalist amator, Dondinho, a fost poreclit mai întâi Dico de către familia sa: apoi a devenit „Pelé” când tatăl său a observat că băiatul nu putea pronunța numele lui Bilé, portarul lui Vasco de Gama, pe care îl numea „Pilé”.

Eroul Cupei Mondiale din 1958

După ce a jucat pentru mai multe cluburi în tinerețe (Sete de Setembro, Canto do Rio, São Paulinho, Amériquinha, Bauru AC), s-a alăturat echipei Santos în 1956 și a devenit titular încă din al doilea sezon. S-a alăturat și el echipei naționale în 1957, dar talentatul jucător s-a dezvăluit lumii prin câștigarea Cupei Mondiale din 1958.

A ratat primele două meciuri, împotriva Austriei (3-0) și Angliei (0-0), din cauza unei accidentări, dar a jucat în următoarele patru, marcând golul victoriei împotriva Țării Galilor în sferturile de finală (1-0), un hat-trick împotriva Franței în semifinale (5-2) și o dublă împotriva Suediei în finală (5-2). Evident, a fost primit înapoi în Brazilia ca un erou.

Patru ani mai târziu, a câștigat o altă Cupă Mondială, dar aproape fără să joace: accidentat în al doilea meci, a asistat ca spectator la triumful țării sale.

A treia sa Cupă Mondială, în 1966, ar fi putut fi ultima. El a fost atacat de bulgarul Zhechev în primul meci din grupă, nu a jucat în următorul și a fost atacat grav de portughezul Joao Morais în cel de-al treilea, meciul de eliminare. „Regele” a părăsit Cupa Mondială rănit și vânăt. S-a retras de la echipa națională pentru a se concentra asupra carierei sale la Santos. A revenit în echipa națională în 1968 și a participat la a patra și ultima sa Cupă Mondială în 1970, în Mexic. Anul „Echipei de vis”. Pentru prima dată, fotbalul a fost transmis în direct și în culori de pe un continent pe altul prin satelit. De data aceasta, vedeta a participat la toate meciurile, marcând patru goluri și oferind șase pase de gol, printre care și cea pentru al patrulea gol al lui Carlos Alberto în finala cu Italia (4-1).

Brazilianul se retrăsese cu doar patru ani mai devreme, după un stagiu de trei sezoane în Statele Unite, la New York Cosmos, pentru a promova fotbalul, a câștiga un ultim titlu și a mai înscrie câteva zeci de goluri. Dar a fost la Santos, între 1957 și 1974, când Pele a mers extraordinar (șase titluri de campion și două Libertadores, printre altele).

Această loialitate față de țară este anacronică în secolul XXI, când nu totul se întâmplă în Europa, dar toți marii o fac la un moment dat. Este posibil ca acest lucru să fi modificat, în retrospectivă, statutul regelui. Cu toate acestea, dacă Pele este o legendă, este pentru că a adus împreună fotbalul trecutului și fotbalul viitorului, reconciliind spontaneitatea și performanța. Grațios ca puțini, puternic ca niciunul, a fost atacantul perfect și ar fi fost probabil singurul care ar fi putut ateriza în fotbalul modern fără a avea nevoie de un upgrade. Aceasta este doar o ficțiune, iar realitatea este mai puțin veselă astăzi. Pele a murit, dar a trăit de mult.

Ministru al Sportului din 1995 până în 1998

După ce și-a încheiat cariera, Pele și-a folosit faima pentru a ajuta anumite cauze. A devenit ambasador al ONU în 1977, dar cu zece ani mai devreme, când era încă jucător, războiul dintre Nigeria și Biafra fusese oprit timp de două zile pentru ca populația să poată asista la un meci de caritate organizat la Lagos de brazilieni. Ambasador UNICEF pentru educație, el s-a implicat în campanii de prevenire a consumului de droguri în țara sa. Între 1995 și 1998, a fost ministru al Sportului. O lege îi poartă numele, adaptată după hotărârea Bosman din Brazilia.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here