Acuzații grave la Spitalul Sf. Pantelimon. Managerul spitalului: Primele concluzii exclud vicierea tratamentelor. Au fost decese care nu puteau fi evitate

Share

Potrivit declarațiilor managerului Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon, primele rezultate ale investigațiilor arată că decesele înregistrate în Secția de Terapie Intensivă nu ar fi putut fi prevenite și că tratamentele pentru pacienți nu au fost afectate. Aceste informații au fost făcute publice vineri de către managerul unității medicale, Bogdan Socea. Este important să menționăm că în prezent sunt în desfășurare patru anchete în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical cu privire la decesele survenite în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București. Asistentul medical susține că aproximativ 20 de pacienți ar fi decedat din cauza reducerii dozei de Noradrenalină, medicament vital pentru pacienții intubați. În contrast, conform datelor furnizate de spital, în același interval de timp au fost înregistrate 17 decese în ATI.

Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentelor. Nu au fost sesizări anterioare cu privire la posibile nereguli în Secția ATI. Pacienții sunt tratați la noi în siguranță, iar medicii fac toate eforturile pentru a reuși cu fiecare caz. (…) Fiecare deces este important și ne pare rău, dar au fost decese care nu puteau fi evitate. Nu am găsit, până în momentul de față, niciun fel de nereguli”, a declarat managerul spitalului, dr. Bogdan Socea.

Potrivit acestuia, pacienților decedați în intervalul de timp reclamat nu le-au fost făcute necropsii, pentru că așa au solicitat familiile.

El a spus că nu au existat alte reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri:

Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”.

El a mai spus că raportul final al verificărilor comisiei interne constituite în spital va fi gata miercuri.

Cătălina Poiană, Colegiul Medicilor București: Procedurile de administrare de tratament au fost respectate

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a spus, la rândul său că, din ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile de administrare de tratament, de terapie, reiese că nu au existat nereguli.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Este o deviație regretabilă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus și el că, până în momentul de față, „nu există elemente care să susțină acuzațiile”.

Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea oricăror acuzații. Încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș. Avem ca principiu adevărul, transparența și profesionalismul. Sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese. Aceste 17 decese sunt absolut regretabile. Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și în primele luni ale acestui an este de 3,5 cazuri zilnic în acest spital. Acum este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla – sunt zile în care numărul de decese este mai mare, altele în care numărul de decese este mai mic. Dacă sunt lucruri care au fost în neregulă, sigur, ele trebuie sancționate”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că își dorește ca ancheta Corpului de control, respectiv cea a spitalului, să fie finalizate și să aibă concluzii la mijlocul săptămânii viitoare.

Șefa Secției ATI: „Nu este nimic real”

Șefa Secției ATI a spitalului, Floriana Pompilian, a precizat că în perioada 4-7 aprilie, pentru care a fost făcută reclamația, au existat 17 decese, în două dintre zilele din acest interval murind câte șase pacienți.

Față de altă perioadă da, este un număr mai mare de decese, dar nu acesta este numărul zilnic maxim. Anul trecut, în aceeași perioadă au fost și nouă decese pe zi”, a afirmat șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

Ea a spus că „nu este nimic real” în acuzațiile care au fost lansate și că „este imposibil” să se fi întâmplat așa ceva.

Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Ultimile Stiri

Alte Stiri